1. Declararea beneficiarilor reali. Beneficiarii reali sunt persoanele care dețin sau controlează efectiv o companie, iar aceștia trebuie raportați la Registrul Comerțului folosindu-se o declarație specială, conform Legii 129/2019. Anul acesta, formularul trebuie depus până la data de 21 iulie 2020, pentru firmele care deja existau la 21 iulie 2019, iar firmele înființate după 21 iulie 2019 sunt obligate să depună formularul la înființare. Din 2021, declarația privind beneficiarul real va trebui depusă, de principiu, anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. Nedepunerea declarației privind beneficiarul real va putea fi sancționată cu amenzi de mii de lei, însă se va putea ajunge chiar și la desființarea firmei.
2. Raportarea optimizărilor fiscale agresive. În acest caz, vorbim despre o directivă europeană transpusă în Codul fiscal prin ordonanță a Guvernului. Mai precis, ideea este de raporta (și, pe viitor, de a elimina) practicile fiscale transfrontaliere ce permit companiilor să evite plata taxelor și impozitelor. Cei care vor fi obligați să raporteze anumite tranzacții vor fi fiscaliștii care sfătuiesc firmele, adică avocații, contabilii sau consultanții fiscali (ca intermediari), dar, uneori, și companiile în sine. Informațiile vor ajunge la Fisc printr-un formular special. De principiu, raportările vor trebui făcute într-un termen de 30 de zile, însă va fi necesară și o raportare retroactivă pentru perioada 25 iunie 2018 - 1 iulie 2020. Cei care nu vor face raportările pe care sunt obligați să le facă vor risca amenzi de zeci de mii de lei.
3. Declarația nefinanciară pentru firmele private mari. Companiile private care au, în medie, mai mult de 500 de salariați în cursul exercițiului financiar trebuie să depună, începând și împreună cu situațiile financiare anuale aferente anului 2019 (care au termen-limită de transmitere 29 mai 2020), și o raportare nefinanciară privind aspecte de mediu, sociale și de personal, printre altele. Așa prevede Ordinul Ministerului Finanțelor 3.456/2018. Această declarație era depusă până anul trecut numai de către companiile publice mari, însă ea a fost extinsă și la firmele private mari, 2020 fiind primul în care se depune odată cu bilanțurile anuale.