1. Termenul-limită, valabil atât pentru firme, cât și pentru ONG-uri. 31 iulie 2020 este ultima zi de transmitere a situațiilor financiare pentru anul 2019 pentru firme și ONG-uri, conform OUG 48/2020. Termenele inițiale (29 mai pentru firme, respectiv 29 aprilie pentru ONG-uri) au fost amânate de Executiv din cauza crizei provocate de epidemia de coronavirus. Totodată, prin OUG 62/2020 s-a stabilit că adunările generale ordinare, în care trebuie prezentate și aprobate bilanțurile, se pot organiza, de asemenea, până la finele lunii curente. Formularele electronice pentru bilanțuri sunt disponibile aici și aici.
2. Influența epidemiei de coronavirus asupra bilanțurilor pe 2019. Potrivit specialiștilor de la Deloitte România, pentru majoritatea firmelor epidemia de coronavirus este un eveniment ulterior fără efecte asupra cifrelor din situațiile financiare pe anul trecut - dacă vorbim de un exercițiu financiar identic cu anul calendaristic. Însă aceștia subliniază că, în nota de evenimente ulterioare și în raportul administratorilor, trebuie inclusă o analiză a incertitudinilor și a riscurilor la care e expusă firma în perioada următoare. Dacă exercițiul financiar este diferit de anul calendaristic, atunci este posibil ca epidemia să fie un eveniment ulterior care ajustează cifrele din bilanțuri. În altă ordine de idei, reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România au întocmit și un ghid despre cum sunt afectate diferitele tipuri de raportări financiare de criza actuală.
3. Firmele private mari au de depus și o declarație nefinanciară alături de situațiile financiare. Dacă până acum declarația nefinanciară era depusă doar de companiile de interes public care au, în medie, în cursul exercițiului financiar, peste 500 de salariați, din 2019 obligația revine și firmelor private care îndeplinesc acest criteriu, reiese din Ordinul Ministerului Finanțelor 3.456/2018. Așadar, declarația nefinanciară trebuie depusă prima oară în anul 2020 de către companiile private mari, odată cu bilanțurile aferente anului 2019.
4. Costul cu impozitele și taxele - regulă nouă de aplicat începând cu anul 2019. Tot cei de la Deloitte au atras atenția asupra unei alte noutăți de care trebuie ținut cont la întocmirea bilanțurilor pentru 2019. Mai precis, este vorba de o clarificare asupra modului în care trebuie reflectat impozitul pe profit în contabilitate atunci când există o incertitudine la tratamentul fiscal aplicabil. Potrivit sursei citate, regula se aplică direct entităților care pregătesc situații financiare statutare conform IFRS (instituțiile financiare și societățile listate la bursa de valori). Regula se mai aplică indirect societăților care fac parte din grupuri multinaționale și care pregătesc situații financiare conform IFRS în scop de raportare.
Important! Amenzile pentru nerespectarea termenului de depunere. Așa cum stabilește Legea contabilității, la depășirea termenului legal de depunere a situațiilor financiare pe anul 2019, firmele riscă o amendă de la 300 la 1.000 de lei, pentru o întârziere între 1 și 15 zile lucrătoare, o amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare, sau o amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare. Dacă bilanțurile nu sunt depuse deloc, se aplică o amendă de la 2.000 la 5.000 de lei. Dacă întârzierea depășește 60 de zile lucrătoare, Legea societăților prevede că, la cererea oricărei persoane interesate, precum și a Registrului Comerțului, tribunalul poate pronunța dizolvarea companiei.