Conform proiectului de ordonanță de urgență, Legea nr. 115/2015 se va modifica, precizându-se că “preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale.”
CJ va alege dintre membrii săi un președinte și doi vicepreședinți, cu votul secret al majorității consilierilor județeni în funcție, nu prin votul cetățenilor, așa cum scrie acum în lege.
Actuala reglementare prevede ca alegerea președinților CJ să se facă în mod direct de către cetățeni, într-un singur tur de scrutin.
“Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București, precum și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal”, se arată în Legea nr. 115/2015.
După cum scrie în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență, actuala reglementare în vigoare "se află în afara cadrului constituțional, reprezentând o anomalie în actualul sistem electoral".
Mai mult, alegerea directă, de către cetățeni, a președintelui CJ îi conferă acestuia un statut cel puțin egal cu al primarului, fapt ce contravine prevederilor constituționale. În expunerea de motive se precizează că nicăieri în Constituție nu scrie faptul că șeful CJ ar trebi ales prin vot direct.
Vara trecută, guvernul de atunci a adoptat o ordonanță de urgență (OUG nr.40/2019) care a modificat Legea nr.115/2015. Conform acesteia, șefii CJ urmaru să fie aleși prin vot uninominal, asemenea primarilor. Redacția noastră a prezentat atunci modificarea în acest material.
Atenție! Proiectul de ordonanță nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)