Conform statisticilor, printre principalele cauze pentru care firmele eșuează se numară: o planificare defectuoasă, lipsa unui control adecvat al performanței si un management financiar defectuos.
Ca manager intr-o firmă, ești evaluat și vei avea obiective legate de controlul costurilor și îmbunătățirea profitului la nivelul centrelor de responsabilitate. Fără instrumentele potrivite, nu vei avea o misiune ușoară.
Ca antreprenor într-o firmă mică sau mijlocie din Romania, deseori te lupți să o scoți la capăt ca să poți plăti toate taxele, cheltuielile și, la sfarșitul lunii, să realizezi în plus și profit.
Dacă urmărești profitabilitatea firmei, vezi că sunt luni când ai un profit, dar în alte luni ești pe pierdere sau iți vine greu sa plătesti datoriile din lipsă de cash. Nu ințelegi care este cauza acestor variații, ce a mers bine în firmă și ce nu a mers bine și nu poți să te asiguri că firma are un profit previzibil și constant.
Dacă nu urmărești lunar profitabilitatea, atunci e și mai riscant. Te poți trezi la sfarșitul anului că ești pe pierdere sau ai un profit mic și, la fel, nu știi exact de ce?
Ce arie a avut o contribuție pozitivă în profit, ce arie a tras profitul în jos și ce schimbări ar trebui să faci pentru a crește performanța financiară?
Pe de altă parte, cu toții vedem, atunci când citim topul celor mai bune firme din România după cifra de afaceri și profit, că în acest top apar foarte multe firme multinaționale. Performanța primelor 100 firme multinaționale din Romania s-a dublat, în ultimul deceniu, atât din perspectiva cifrei de afaceri, cât și a profitului net.
Care este secretul succesului acestor companii versus companii mici si mijlocii din România? Pe de o parte, sunt sprijiniți de surse de finanțare din partea grupului, dar mai există un alt aspect la fel de important pe care nu trebuie să-l ignoram.
Toate aceste firme folosesc bugetul ca instrument de planificare și control al profitabilității. Aceste firme nu iși permit sa greșească prea mult sau să ia decizii din instinct, fără sa aibă informații financiare. Ele sunt cotate la bursă, unde investitorii vor să obțină profituri constante și previzibile.
În contrast, marea majoritate a firmelor mici și mijlocii din România nu folosesc deloc procesul de bugetare.
Dacă atunci când plecăm în vacanță ne facem un buget simplu pentru a estima cheltuielile și ne asigurăm că ne încadrăm în banii pe care îi avem disponibili (între câteva sute si câteva mii de Euro), atunci când conducem o firmă a cărei organizare și complexitate depășește cu mult organizarea unei vacanțe), iar sumele investite sunt incomparabil mult mai mari, cum ne putem permite sa nu avem un buget?
Cum pot firmele sa-și maximizeze performanțele financiare
Bugetul este ca un GPS care ajuta managerii unei firme să planifice și să controleze drumul spre performanța dorită.
Fară un buget și un control al performanței reale, managementul nu va putea lua decizii corecte și, inevitabil, vor exista decizii nereușite care încet-încet iși vor pune amprenta pe profitabilitatea firmei.
Iar profitul firmei este precum combustibilul pentru o mașina. Dacă firma nu reușeste să genereze suficient profit mai devreme sau mai târziu, va avea probleme în continuarea activitații.
Cu toții știm că mediul de afaceri este competitiv, mediul politic și legislativ neprietenos, dar, cu toate acestea, unele firme performează foarte bine, iar altele performează slab sau chiar eșuează.
Bugetul este un instrument important cu ajutorul căruia firmele iși pot maximiza performanțele financiare.
Managerii care au abilitați de planificare și control bugetar vor putea să controleze veniturile și costurile pentru a realiza un profit predictibil și în creștere și în același timp să prevină riscul de eșec financiar.
Dacă ești interesat sa dobândești abilități de maximizare a profitabilității prin planificare si control bugetar, participă la Trainingul de Bugetare (detalii, aici).
Comentarii articol (0)