Pentru început, trebuie menționat că nu se vor schimba foarte multe, cât timp durează perioada de tranziție (adică până la 31 decembrie 2020). Acest lucru este confirmat și de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a publicat pe pagina proprie un ghid pentru românii care sunt interesați de efectele ieșirii Marii Britanii din UE.
În privința drepturilor propriu-zise pe care românii le au, până la finalul anului, acestea sunt:
- dreptul de a locui în Marea Britanie;
- dreptul de a căuta un loc de muncă;
- dreptul de a lucra fără permis de muncă (ca angajat sau ca lucrător independent);
- egalitate salarială și de tratament;
- recunoașterea calificărilor profesionale obținute;
- dreptul de transferare a pensiei, în ipoteza relocării într-un alt stat la UE;
- acces liber și în condiții de egalitate la servicii medicale, sistemul de pensii și alte prestații.
Notă: chiar dacă videoclipurile la care am făcut trimitere sunt din 2018, ele rămân relevante, singurul amendament fiind că perioada concretă până la care trebuie raportate aceste drepturi menționate mai sus este 31 decembrie 2020.
În privința persoanelor vizate de aceste drepturi, aici intră și familiile românilor care emigrează în Marea Britanie.
Ce se întâmplă după ce perioada de tranziție se încheie
Aici, există două aspecte care trebuie menționate. În primul rând, e vorba de ce se întâmplă cu cetățenii români care aveau stabilită reședința pe teritoriul Marii Britanii înainte de finalul anului 2020. Aceștia vor putea să rămâna în Marea Britanie, legal, și după ce perioada de tranziție se va fi încheiat.
Pentru aceasta, e nevoie, însă, de anumite demersuri. Aceste demersuri se referă la obținerea unui statut, numit fie „pre-settled status”, fie „settled status” (care se acordă în funcție de perioada de timp locuită efectiv pe teritoriul Regatului, înainte de obținerea statutului). Mai multe detalii despre cum poate fi obținut acel statut pot fi găsite aici, inclusiv detalii cu privire la procedură.
Lucrurile devin mai complicate, însă, după perioada de tranziție. Ieșind din UE, Marea Britanie nu mai este ținută de dreptul Uniunii și, astfel, nu se știe, cu exactitate, care vor fi drepturile românilor (inclusiv a celor care reușesc să obțină statutul cel le-ar permite să rămână și din 2021 în Regat). Teoretic, ar trebui să fie încheiat un acord care să stabilească acest lucru, însă negocierile vor începe abia în martie 2020.
Același lucru a fost scos în evidență și de Bogdan Aurescu, ministru de externe al României, care a declarat la Digi24 că speră să fie „suficient timp pentru aceste negocieri, pentru că mulți oameni, inclusiv din instituțiile europene, spun că nu e suficient timp pentru a reglementa toate detaliile concrete ale acestei relații” dintre Uniune și Marea Britanie.
Ministrul a continuat, spunând că, în ceea ce-i privește pe românii ce ajung în Regat după încheierea perioadei de tranziție, regimul șederii lor „nu este prevăzut de acordul de retragere”. Acordul de retragere este cel care a stabilit și perioada de tranziție și este diferit de acordul menționat mai sus, pentru care vor începe negocieri abia peste o lună.
Comentarii articol (0)