Potrivit HG nr. 112/2020 din Monitorul Oficial, plafonul de garantare pentru Prima Casă 2020 este de două miliarde de lei, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut.
Ministerul Finanțelor Publice a avut în vedere acordarea a “câte 2 miliarde lei pentru anii 2, 3, și 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului”.
După cum a confirmat ministrul finanțelor, programul Prima Casă continuă și anul acesta, fapt ce reiese și din Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 102/2020 publicat în Monitorul Oficial, document ce stabilește comisioanele ce vor fi utilizate în cadrul programului Prima Casă.
Programul „Prima casă” este un program guvernamental care facilitează accesul la cumpărarea sau construirea unei locuințe pentru persoanele fizice, prin intermediul unor credite pe care acestea le contractează și pe care statul le garantează într-un anumit procent (maximum 50% pentru locuințele noi și cel mult 40% pentru celelalte tipuri de imobile).
Cei care doresc să achiziționeze un astfel de credit trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din valoarea totală a locuinței.
Conform OUG nr. 60/2009, pentru a putea primi un credit prin acest program, beneficiarul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 m²;
- achiziționează sau construiește o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului;
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.
După cum menționam mai sus, persoanele care vor să se înscrie în programul Prima Casă au posibilitatea să cumpere o locuință deja finalizată sau să construiască una nouă. Condițiile de eligibilitate sunt specifice fiecărei categorii în parte.
De exemplu, cei care vor să construiască o casă trebuie să se afle deja în posesia terenului atunci când vor să se înscrie în Program, iar persoanele care vor să cumpere o locuință construită trebuie să țină cont de eficiența energetică a imobilului (acesta trebuie să se încadreze într-una dintre clasele A, B sau C).
Redacția noastră a trat pe larg acest subiect într-un material pe care îl puteți accesa aici.
Comentarii articol (1)