Ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar nu are efecte imediate pentru firmele din țara noastră, deoarece, în perioada de tranziție convenită între cele două părți (până la 31 decembrie 2020), se va aplica actuala legislație a UE.
Astfel, după cum confirmă, într-o postare recentă pe Facebook, și consultantul fiscal Adrian Bența, până la sfârșitul anului, pentru livrările de mărfuri din UE către Marea Britanie, dar și invers, se va aplica Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.
Acest lucru înseamnă, de fapt, aplicarea în continuare a tratamentului fiscal pentru livrarea de bunuri sau achiziții intracomunitare de bunuri. Astfel, firmele vor depune în continuare, până la finele anului, declarația recapitulativă privind livrările, achiziţiile sau prestările intracomunitare, respectiv declarația 390.
După încheierea perioadei de tranziție, așa cum subliniază, într-o analiză recentă a implicațiilor Brexitului, doi specialiști în fiscalitate de la Deloitte (Raluca Bâldea - Director, Taxe Indirecte și Vladislav Dabija - Manager, Taxe Indirecte), dacă nu se semnează un acord de liber schimb între Marea Britanie și UE până sfârșitul anului, se vor aplica tarife vamale, controale și alte noi reglementări ce țin de transferul bunurilor între cele două părți.
Potrivit reprezentanților Deloitte, din perspectiva taxelor vamale, este absolut necesară planificarea operațiunilor vamale ce vor fi efectuate după perioada de tranziție. Astfel, de la începutul anului viitor, firmele vor trebui să se asigure că s-au înregistrat la autoritățile vamale comunitare, în cazul în care nu au mai efectuat operațiuni vamale până la acel moment și au astfel de operațiuni cu Marea Britanie, că au contracte de reprezentare în vamă (cu comisionari vamali), că au aflat care este clasificarea tarifară a mărfurilor tranzacționate și au stabilit originea mărfurilor importate din această țară.
În ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată, după 1 ianuarie 2021, livrările de bunuri între Marea Britanie și UE vor fi considerate exporturi și importuri, fapt ce implică depunerea de declarații vamale de export, respectiv de import.
După cum informează, printr-un material publicat recent, Daniel Anghel, Florin Neagoe și Carmen Argeșeanu, specialiști ce activează în cadrul PwC România, operațiunile transfrontaliere intracomunitare cu produse accizabile către, dinspre şi prin Marea Britanie vor fi afectate, iar autorizațiile emise în Marea Britanie nu vor mai fi valabile în statele UE.
Totodată, după cum spun cei de la PwC România, sistemul de control al mișcărilor cu produse accizabile (EMCS) nu va mai fi aplicabil în cazul mărfurilor care circulă în regim suspensiv de la plata accizelor care provin din UE și sunt expediate în Marea Britanie sau celor care sunt expediate către UE. Aceste operațiuni, dar și cele cu accize plătite, vor fi tratate ca exporturi, respectiv punere în liberă circulație a mărfurilor.
Conținutul integral al Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice poate fi găsit aici.
Comentarii articol (0)