Conform regulilor din Codul fiscal, există un termen unic pentru depunerea declarației unice și plata taxelor pe veniturile raportate. De obicei, acesta este 15 martie, însă în 2020 s-a mutat pe 25 mai.
Totuși, atunci când vorbim de plata taxelor pe venituri, până la termenul-limită trebuie achitate dările aferente veniturilor obținute în anul anterior, nu și cele aferente veniturilor estimate în anul curent.
Dacă o persoană fizică depune declarația unică în data de 20 februarie 2020, de exemplu, aceasta poate să-și plătească taxele aferente anului 2019 în orice zi până la termenul-limită din 25 mai 2020. Așadar, nu este obligatoriu ca depunerea formularului și plata taxelor să se facă în aceeași zi, informația fiind confirmată de Corina Mîndoiu, partener asociat la EY România, la o conferință recentă de fiscalitate.
Dacă depunerea formularului se face fix pe 25 mai 2020, de exemplu, atunci contribuabilul n-are de ales și trebuie să plătească taxele în aceeași zi, desigur.
Evident, odată depus formularul cu veniturile estimate în anul 2020, persoanele fizice pot plăti în avans taxele aferente anului 2020, urmând ca în 2021 să se facă o regularizare.
2020 este al treilea an în care se depune declarația unică pentru persoanele fizice și, în același timp, este al treilea an în care termenul inițial de raportare este amânat.
Declarația unică se depune anul acesta atât pentru finalizarea situației pe 2019, cât și pentru estimarea veniturilor din 2020 și a taxelor aferente. Formularul se poate depune atât online, cât și în format tipărit (la registratura unităților fiscale).
Pentru veniturile independente, persoanele fizice datorează impozit pe venit (în cotă de 10%) și, dacă obțin venituri cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute (adică 26.760 de lei în 2020), datorează și contribuția la pensii (în cotă de 25%) și contribuția la sănătate (în cotă de 10%).