Cum, de la 1 ianuarie, salariul minim a ajuns la 2.230 de lei, față de 2.080 de lei, cât era anul trecut, modificarea aceasta antrenează creșteri și pentru persoanele fizice autorizate (PFA), cei care obțin venituri nesalariale, precum și oricare dintre cei interesați să se asigure voluntar la sănătate sau să contribuie la pensii, nefiind deja obligați să facă asta prin lege sau asigurați în virtutea legii.
Pentru veniturile nesalariale fiscalizate prin declarația unică, obligația de a plăti CAS și CASS apare doar dacă se depășește un prag anual de venituri, stabilit prin Codul fiscal ca 12 salarii minime brute pe economie. Pe 2020, acest prag este de 26.760 de lei. Pentru raportarea la acest prag se iau în calcul toate veniturile nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente, care se estimează că vor fi realizate în anul 2020.
Desigur, și cei care sunt sub prag pot să achite, dacă vor, CAS pentru a-și asigura contribuția de 25% la sistemul de pensii de stat, precum și CASS pentru a fi asigurați la sănătate.
Contribuția la pensii
Baza de calcul pentru stabilirea CAS (25%) este variabilă este reprezentată de venitul ales de plătitor, însă acesta trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară - 2.230 de lei. Asta înseamnă că, pe lună, asigurarea minimă este de 557,5 lei (anul trecut era de 520 de lei), iar anual este de 6.690 de lei (6.240 de lei pentru 2019).
Sunt scutite însă de la contribuție persoanele care sunt asigurate în sisteme proprii profesiei de care aparțin (avocații, de pildă) și care nu sunt obligate să se asigure în sistemul de stat. Nici pensionarii care obțin venituri independente nu trebuie să plătească CAS și nici nu ar avea de ce să o facă voluntar.
Contribuția la sănătate
La fel ca în cazul CAS, și CASS (10%) este datorată numai dacă se estimează depășirea plafonului anual de 26.760 de lei. Asigurarea în sistemul de stat de sănătate se poate face însă și voluntar. Aici, baza de calcul nu mai e variabilă, ci este salariul minim brut. Asigurarea obligatorie pentru cei care depășesc plafonul înseamnă 2.676 de lei pe an (2.496 de lei anul trecut) și 223 de lei pe lună (față de 208 lei anul trecut).
PFA-urile care vor să se asigure voluntar la sănătate, nedepășind plafonul de venituri plătesc CASS astfel:
- dacă se depune declarația unică până la data de 15 martie 2020, se datorează CASS de 1.338 de lei (cota de 10% se aplică la o bază de calcul de șase salarii minime brute pe țară); anul trecut suma era de 1.248 de lei;
- dacă se depune declarația unică după data de 15 martie 2020, se datorează CASS folosindu-se o bază de calcul echivalentă cu valoarea salariului minim brut pe țară (2.230 de lei), înmulțită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declarației unice următor (15 martie 2021), inclusiv luna în care se depune declarația.
Declarația unică pentru estimarea veniturilor pe 2020 și a plăților aferente (impozit, contribuții) are termen pe 15 martie. Termenul nu este însă pentru plățile aferente anului 2020, dar e relevant pentru declarația pe 2019 - e limita până la care trebuie plătite impozitul și contribuțiile pe 2019. Mai multe despre declarația unică pe 2020, aici.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.