Creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie, oficializată azi de Guvern, la 2.230 de lei brut va antrena și ridicarea pragului de la care se plătește obligatoriu CAS și CASS pentru veniturile nesalariale prin declarația unică. Conform Codului fiscal, pragul e de 12 salarii minime brute, ceea ce înseamnă că pragul actual de 24.960 de lei va crește la 26.760 de lei, de la 1 ianuarie 2020.
Atenție! În Codul fiscal se precizează că "salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la data depunerii declarației".
Toți cei care sunt obligați, pentru veniturile extrasalariale pe care le obțin (din activități independente, chirii ș.a.), să depună declarația unică plătesc impozit pentru veniturile obținute, dar nu întotdeauna și contribuții sociale. Obligația plății CAS și CASS vizează numai veniturile care sar de plafonul de mai sus. Cei care doresc să plătească totuși pensii și sănătate chiar și sub acest plafon de venituri sunt însă liberi să o facă. Cota de CAS e de 25%, iar pentru sănătate se plătește 10%. Impozitul este și în 2020 de 10%.
Ce venituri sunt vizate de declarația unică, mai exact? Veniturile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiții, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit. Și veniturile obținute în anul precedent în străinătate sunt declarate prin acest formular. Declarația se depune până la 15 martie pentru veniturile estimate pe 2020.
Util: Ce se poate schimba, în viitorul apropiat, pentru persoanele fizice care depun declarația unică