Creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie, cuprinsă în Hotărârea Guvernului nr. 937/2018, publicată azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 145, îi va afecta și pe cei care obțin venituri nesalariale. Concret, salariul minim va ajunge, de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei (Guvernul a mai adoptat și un nivel superior al salariului minim, pentru cei cu studii, dar respectiva valoare nu este luată în calcul atunci când Codul fiscal sau diverse alte acte normative fac referire la salariul minim, chestiunea fiind explicată în chiar cuprinsul hotărârii).
Dacă ne amintim, în Codul fiscal se regăsește, din acest an, un plafon la care se raportează persoanele fizice autorizate și toți ceilalți contribuabili care obțin venituri extrasalariale atunci când caută să vadă dacă sunt obligați la plata contribuțiilor la pensii și sănătate pentru respectivele venituri.
Mai exact, potrivit legislației fiscale, obligația de a plăti aceste contribuții apare dacă veniturile dintr-un an sunt de cel puțin 12 salarii minime brute. Pentru anul 2018, cei care au depuse declarația unică s-au raportat la suma de 22.800 de lei (1.900 de lei x 12).
De la anul, când va crește salariul minim la 2.080 de lei, cei care depun declarația unică se vor raporta la suma de 24.960 de lei. Evident, pentru aceștia nu poate fi decât avantajoasă creșterea salariului minim de la 1 ianuarie. Practic, pentru estimarea veniturilor pe 2019 vor avea un prag mai ridicat de atins ca să ajungă obligați la plata contribuțiilor.
Atenție! În Codul fiscal se precizează că "salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la data depunerii declarației" (art. 151). Prin urmare, cine a depus declarația unică deja și constată că, potrivit noului salariu minim, nu ar mai fi obligat să plătească CAS și CASS, nu se poate prevala de modificarea salariului din pricina prevederii pe care am citat-o mai sus. Practic, noul salariu minim va profita celor care depun declarația unică pentru estimarea veniturilor pe anul viitor.
Reamintim că declarația unică se depune, de anul acesta, de către toți cei care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiții, alte venituri. Mai multe despre acest formular fiscal regăsiți în această sinteză.
Comentarii articol (1)