Daca am un salariu min pe cartea de munca pentru care platesc cas si cass si am un PFA si un SRL, mai sunt obligata sa platesc sanatatea pe PFA sau SRL, tinand cont ca veniturile din PFA/ SRL separat depasesc anual 12 salarii minime? Incerc sa imi dau seama daca se suprapune/ dubleaza sanatatea sau vreo alta taxa in contextul celor 3 entitati
Discutia este putin mai lunga. In primul rand, ca sa vedeti daca trebuie sa platiti contributie la sanatate pentru celelalte venituri in afara de cel din salariu pentru 2019, sa aveti in vedere ca nu conteaza ca aveti acel contract de munca valabil, ci doar trebuie sa comparati suma venitului net anual din activitatea independenta (adica venit anual incasat - cheltuieli anuale platite la pfa pentru 2019) si venitul din investitii (aici intra dividendele incasate din profitul de la srl daca e cazul in 2019). Daca aceasta suma este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie (plafonul pentru 2019 este 24960 lei), atunci veti pati obligatoriu 10% cass aplicat doar la valoarea plafonului. Altfel nu platiti cass pentru aceste venituri.
Acestea se declara in declaratia unica pe care treuie s-o depuneti pana la 15 martie 2020 pentru inchiderea anului 2019 si tot pana atunci se face si plata..