Potrivit Codului Muncii, angajatorul este obligat să ofere angajaților care lucrează suplimentar, zile libere sau sporuri de minimum 75% din salariul de bază.
Există însă unele tipuri de contracte prin care angajatul poate beneficia și de alte drepturi decât cele prevăzute în Codul Muncii. Este vorba despre contractele colective de muncă, prin care se pot acorda, în anumite situații, sporuri de până la 100% pentru cei care lucrează peste program, a precizat Maria Crișu, Payroll Manager la Accace România, în cadrul unei conferințe de salarizare și resurse umane organizată de Accace în colaborare cu cei de la HR House by OLX.
Important! Când un contract colectiv de muncă expiră, negocierea se ia de la zero. Cu alte cuvinte, păstrarea clauzelor inițiale nu este obligatorie.
„Din păcate, în companiile foarte mari cu sindicate foarte puternice, cam acesta este trend-ul. Să încerce să păstreze clauzele deja negociate în noul contract colectiv de muncă. Recomandarea mea este, ca în cazul în care aveți de renegociat un contract colectiv de muncă să colaborați cu un avocat care e suficent de pregătit”, a adăugat specialistul.
Potrivit Codului Muncii, norma obișnuită de lucru pentru un angajat român este de 40 de ore pe săptămână, repartizarea acestora putând fi făcută uniform (opt ore pe zi) sau inegal. Totodată, un angajat nu poate lucra mai mult de 48 de ore pe săptămână, incluzând și orele suplimentare. Prin urmare, o persoană angajată cu normă întreagă nu poate munci suplimentar mai mult de opt ore pe săptămână.
În cazuri excepționale, se poate lucra și peste aceste 48 de ore, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de patru luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.
Plata orelor suplimentare este obligatorie atunci când angajatorul le cere salariaților să lucreze în plus sau când angajaților li se impune terminarea urgentă a unui proiect. Cu toate acestea, există și situații în care statul peste program nu se consideră muncă suplimentară.
Atenție! Angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii în ceea ce privește munca suplimentară riscă amenzi între 1.500 și 3.000 de lei.
În momentul de față există o propunere legislativă în Parlament care prevede că munca suplimentară excesivă a salariaților va aduce amenzi mai drastice angajatorilor. Inițiatorii actului spun că amenda de maximum 3.000 de lei nu prea descurajează angajatorii, mai ales în cazul companiilor mari.