Ce este, mai exact, eșalonarea la plată și ce implică
Eșalonarea la plată înseamnă că, în loc să plătească toate datoriile scadente către Fisc, dintr-odată, contribuabilul le va plăti în rate. Vestea bună este că acordarea eșalonării la plată, de către Fisc, nu este la discreția acestuia, ci este obligatorie ori de câte ori contribuabilul îndeplinește condițiile pentru a putea beneficia de acest mecanism (am detaliat, mai jos, care sunt condițiile), conform Codului de procedură fiscală.
În primul rând, perioada pe care va avea loc eșalonarea poate dura până la cinci ani (dacă este constituită o garanție; mai multe detalii am enumerat mai jos), însă poate dura și doar până la șase luni (dacă nu există nicio garanței).
În al doilea rând, după ce este stabilită perioada de eșalonare, se stabilește și modalitatea de plată a datoriilor fiscale. În plus, mai trebuie plătite anumite dobânzi și dată o anumită garanție.
Condițiile pentru a putea obține eșalonarea la plată
Pentru a reuși să obțină eșalonarea la plată, debitorul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- obligațiile fiscale pentru care se cere eșalonarea să fie de cel puțin 500 de lei (pentru persoane fizice) sau de cel puțin 5.000 de lei (pentru firme);
- să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești;
- să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare la plată (această condiție, precum și precedenta, se apreciază de organul fiscal);
- să fi constituit o garanție (în funcție de această garanție se stabilește și perioada de eșalonare), fie în bani, fie în alte forme (de exemplu, contract de ipotecă sau gaj);
- să nu se afle în procedura insolvenței;
- să nu se afle în dizolvare;
- să nu li se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, cu excepția situației când suma pentru care s-a stabilit răspunderea a fost achitată și actele prin care a fost stabilită răspunderea au rămas definitive;
- să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal (la data eliberării certficatului de atestare fiscală).
Cum se cere eșalonarea la plată
Aceasta trebuie cerută printr-o cerere depusă organului fiscal comptent. Conform Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 90/2016, aceasta va conține:
- datele de identificare ale debitorului;
- perioada pentru care se solicită eșalonarea la plată, exprimată în luni, și motivarea acesteia;
- suma totală pentru care se solicită eșalonare la plată (defalcată pe tipuri de impozite, taxe, contribuții și alte sume datorate bugetului general consolidat și, în cadrul acestora, pe obligații fiscale principale și accesorii);
- justificarea stării de dificultate generate de lipsa temporară de disponibilități bănești și cauzele acesteia;
- mențiuni referitoare la înlesnirile la plată acordate până la data depunerii cererii;
- mențiuni referitoare la bunurile în proprietate;
- data și semnătura debitorului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/împuternicitului.
Termenul de soluționare a cererii este de 60 de zile, ca regulă. Însă acesta poate fi și de 15 zile lucrătoare, dacă e vorba de:
- debitori cu risc fiscal mic;
- debitori care nu dețin bunuri în proprietate;
- debitori pentru care nu este necesară constituirea de garanții.
De ce ajută obținerea eșalonării la plată
În primul rând, cum spuneam și mai sus, reprezintă o oportunitate pentru debitor de a scăpa de executare silită și de a reuși să-și administreze mai bine veniturile și bunurile.
După aceea, mai există și posibilitatea pentru debitor să participe la licitații publice, din cauză că datoriile eșalonate nu sunt considerate restanțe fiscale.
Bineînțeles, nimic nu îl oprește pe debitor să renunțe la eșalonare, printr-o cerere făcută în acest sens. În acest caz, însă, vor deveni scadente toate obligațiile fiscale. La fel, poate fi obținută și modificarea deciziei de eșalonare, prin includerea în eșalonare și a altor obligații.