Potrivit Legii nr. 263/2010, perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a, până la data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, așa încât persoanele în cauză beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.
Munca acestora se dovedește cu carnetul de muncă, iar, dacă aceste perioade lipsesc sau au fost înregistrate greșit, persoanele în cauză trebuie să solicite o adeverință de la angajatori sau de la deținătorii de arhive, se arată într-o precizare făcută recent de CNPP.
Angajatorii și deținătorii de arhive sunt obligaţi să pună la dispoziţia CNPP sau a caselor teritoriale de pensii, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001, pe baza cărora s-au eliberat adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I sau a II-a de muncă.
Dacă se constată nerespectarea legislaţiei privind încadrarea în grupe superioare de muncă sau nu sunt prezentate documentele care au stat la baza eliberării adeverinţelor, perioadele respective sunt considerate stagiu de cotizare în condiţii normale de muncă.
Adeverințele se întocmesc pe baza documentelor verificabile, după cum urmează:
- actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă (în lipsa acestuia se va lua în considerare actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă);
- contractul individual de muncă;
- contractul colectiv de muncă;
- decizii interne;
- actul administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu;
- extras din ștatele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.
Adeverinţele întocmite şi eliberate anterior datei de 24 septembrie 2008 se utilizează la stabilirea și modificarea drepturilor de pensie dacă îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul adeverinței folosite în prezent.
Adeverinţele întocmite până la data de 31 decembrie 2010 vor putea fi folosite la stabilirea şi recalcularea drepturilor de pensie, dacă îndeplinesc condiţiile de fond şi formă prevăzute de acesta.
Reamintim că dovada vechimii în muncă și în specialitate pentru perioadele până la 31 decembrie 2010 se face cu carnetele de muncă. Cei care încă nu au intrat în posesia acestor carnete trebuie să facă demersuri în acest sens, pentru a nu se trezi cu surprize când ajung la vârsta de pensionare.
Comentarii articol (17)