Vorbim, mai exact, de OUG nr. 26/2020, apărută relativ recent în Monitorul Oficial. Ca toate OUG-urile, ea trebuia să treacă prin Parlament și să fie fie aprobată, fie respinsă prin lege. Deocamdată, Senatul nu a achiesat la modificările adoptate de Guvern și a respins proiectul de lege cu ordonanța, însă ultimul cuvânt îl vor avea deputații.
Ordonanța 26 stabilește că, în cazul în care Parlamentul va fi dizolvat, Guvernul trebuie să stabilească, în cel mult cinci zile, data și condițiile în care se vor desfășura alegerile anticipate. Acestea trebuie să se desfășoare în cel mult trei luni de la data dizolvării Parlamentului.
Dacă vom avea alegeri parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării. Până acum, data se stabilea cu cel puțin 90 de zile înainte. De asemenea, candidaturile sunt admise sau respinse, după caz, până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor.
Există varianta în care alegerile anticipate parlamentare pot coincide cu alegerile locale, caz în care, potrivit OUG nr. 26/2020, alegătorii vor vota la aceleași secții de votare, în același timp, cu aceeași ștampilă de vot, dar pe buletine separate și pe liste electorale distincte.
Actul normativ recent intrat în vigoare a adus mai multe noutăți în materie de alegeri anticipate însă. Astfel, românii din străinătate vor avea la dispoziție trei zile pentru a-și exprima votul, spre deosebire de cei care votează în țară. Aceștia din urmă vor avea o singură zi disponibilă pentru votare, care poate fi stabilită numai într-o duminică.
O altă noutate introdusă de ordonanța de urgență este dublarea numărului de parlamentari din diaspora. Astfel, numărul senatorilor va crește de la doi la patru, iar cel al deputaților, de la patru la opt. Practic, vor exista 12 parlamentari din diaspora, nu șase câți erau până acum.
De asemenea, în ceea ce privește votul prin corespondență, termenul de înregistrare ca alegător începe în 48 de ore de la data dizolvării Parlamentului. Autoritatea Electorală Permanentă va posta pe site-ul propriu dedicat votului prin corespondență, machetele electronice ale buletinelor de vot până cel târziu cu 15 zile înaintea votării, pentru ca alegătorii să îl poată descărca și completa.
Atenție! Prevederile ordonanței încă sunt în vigoare. Dacă aceasta va fi respinsă, într-un final, și la deputați, legea de respingere va trebui să treacă și de președintele statului și apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)