Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2016 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016 şi pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi a Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 685 din 5 septembrie şi a intrat în vigoare la data publicării.
De altfel, posibilitatea românilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a vota şi prin corespondenţă la alegerile parlamentare a fost introdusă prin intermediul Legii nr. 288/2015 şi a normelor sale de aplicare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 92/2016. Practic, modalitatea de vot prin corespondenţă reprezintă o alternativă la exercitarea dreptului de vot la secţia de votare şi îşi propune să evite situaţiile întâlnite în anii precedenţi (cazul alegerilor prezidenţiale din 2014), când românii de peste hotare au fost nevoiţi să stea la cozi interminabile sau să voteze la secţii aflate la distanţe considerabile faţă de casele lor.
De altfel, perioada de înscriere în Registrul electoral a alegătorului cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă la alegerile generale pentru Parlament se va încheia diseară, conform Calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, aprobat prin intermediul HG nr. 635/2016, document publicat pe 6 septembrie în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691.
Prin urmare, azi e ultima zi în care alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în afara graniţelor ţării pot depune cererile pentru înscrierea în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul la secţia de votare sau cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.
Revenind la prevederile cuprinse în OUG nr. 47/2016, acestea fac referire, în primul rând, la modalitatea prin care românii din diaspora se pot înscrie în Registrul electoral. Concret, procedura de înregistrare a fost simplificată, astfel încât aceştia pot trimite de-acum cererile şi copiile documentelelor necesare înscrierii şi prin e-mail.
Potrivit normelor deja în vigoare, înscrierea se face în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă ori e-mail către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă. De asemenea, la cerere se va anexa o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate.
Autorităţile vor suplimenta numărul de secţii de votare
Documentul publicat pe 5 septembrie în Monitor stabileşte, totodată, că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va propune Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea de secţii suplimentare, în afara secţiilor de votare de pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, în termen de 30 de zile de la momentul oficializării datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Cum data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 11 decembrie prin intermediul unui act normativ intrat în vigoare luni (detalii aici), rezultă că termenul-limită până la care MAE va transmite lista noilor secţii de votare, în alte localităţi decât cele stabilite iniţial, este 11 octombrie.
Totodată, potrivit OUG nr. 47/2016, dacă în localitatea în care îşi are sediul misiunea diplomatică, oficiul consular, secţia consulară ori secţia de votare înfiinţată sunt înscrişi mai puţin de 300 de alegători în Registrul electoral, aceştia vor fi arondaţi secţiilor de votare deja existente ori celor care vor apărea până la data de 5 octombrie.
În altă ordine de idei, alegătorul român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi va putea exercita dreptul de vot prin corespondenţă o singură dată la fiecare tur de scrutin, sub sancţiunea legii penale. Acesta va avea obligaţia să respecte caracterul secret al votului, divulgarea opţiunii de vot exprimate prin corespondenţă către alte persoane fiind interzisă. Totodată, exercitarea votului în numele altei persoane va intra sub sancţiunea legii penale.
Vă reamintim că votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora va funcţiona, cel puţin pentru moment, doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale şi cele europarlamentare. Detalii suplimentare aveţi aici şi aici. Totodată, la acest link puteţi consulta un ghid al MAE privind votul în străinătate.
Comentarii articol (1)