În toamna acestui an, atât românii din ţară, cât şi cei stabiliţi în afara graniţelor României, îşi vor alege senatorii şi deputaţii. Ca element de noutate introdus pentru alegerile parlamentare din 2016, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea vota de acasă, prin corespondenţă, aşa cum AvocatNet.ro a explicat deja aici.
Totuşi, şi cei care nu aleg această variantă vor putea evita aglomeraţia şi cozile, astfel încât să voteze la secţia cea mai apropiată adresei la care locuiesc, cu condiţia înscrierii în Registrul electoral.
Astfel, înscrierea alegătorilor români din străinătate a început astăzi şi se va încheia cu aproximativ trei luni înaintea datei alegerilor, în funcție de ziua exactă a scrutinului, aşa cum reprezentanţii MAE au anunţat recent, prin intermediul unui comunicat de presă.
De asemenea, într-o conferinţă de presă organizată ieri, oficialii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) au subliniat importanţa intrării în vigoare a noilor prevederi din legislaţia electorală, prin care accesul românilor la procesul electoral devine mai simplu, aglomeraţia de la secţiile de votare este evitată, iar costurile de deplasare scad.
Cum se face înscrierea în Registrul Electoral?
Pentru a veni în ajutorul românilor din diaspora, AEP a publicat un ghid util alegătorilor din afara ţării. Acest ghid fi consultat, integral, într-unul dintre fişierele ataşate acestui articol.
Astfel, potrivit documentului, înscrierea în Registrul electoral a alegătorilor cu reşedinţa în străinătate pentru alegerile parlamentare din anul 2016 se face de către AEP, în baza următoarelor documente transmise prin poştă sau depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular:
- cerere scrisă (olograf sau tehnoredactată), datată și semnată, care trebuie să cuprindă numele, prenumele şi codul numeric personal ale alegătorului, opţional adresa de e-mail, precum şi alte date sau informaţii considerate relevante de către alegător pentru arondarea la o secţie de votare;
- copia simplă a actului de identitate;
- copia simplă a documentului care dovedește reședința în străinătate, eliberat de către autoritățile străine.
Notă: Modelul cererii de înscriere în Registrul Electoral a fost aprobat prin intermediul Hotărârii AEP nr. 8/2016, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 112 din 12 februarie şi poate fi descărcat din fişierul anexat articolului.
Atenţie! Pentru a afla secţia de votare la care au fost arondaţi, inclusiv adresa acesteia, românii din străinătate trebuie să acceseze site-ul www.registrulelectoral.ro şi să introducă datele personale.
Practic, prin înscrierea în Registrul electoral, alegătorii cu domiciliul în afara României vor putea vota la secţia cea mai apropiată de adresa unde locuiesc, într-un timp mult mai scurt, evitând astfel cozile şi aglomeraţiile întâlnite la alegerile anterioare. Nu în ultimul rând, aceste persoane vor economisi bani, deplasarea la secţia de votare urmând să fie mult mai scurtă.
De asemenea, pentru a-şi exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, românii cu domiciliul în afara graniţelor ţării vor trebui să prezinte unul dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
- paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu;
- paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
În ceea ce priveşte cetăţenii români cu reşedinţa în stăinătate, aceştia îşi vor putea exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu;
- pașaportul simplu electronic;
- pașaportul simplu temporar.
Notă: Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate, în funcţie de ţara în care locuiţi, poate fi consultată mai jos.
Comentarii articol (2)