Actul normativ care stabileste ce documente sunt necesare pentru a vota la alegerile europarlamentare din 25 mai este Legea nr. 33/2007, care face distinctia intre doua tipuri de alegatori: resortisanti si comunitari.
Astfel, prin alegator resortisant se intelege orice cetatean al Romaniei care are dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European. Alegatorii resortisanti sunt inscrisi in listele electorale permanente. Acestia vor putea vota in 25 mai daca au 18 ani impliniti, inclusiv in ziua de referinta, si daca au resedinta sau domiciliul pe teritoriul Romaniei.
Pe de alta parte, termenul de alegator comunitar desemneaza orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania, care are dreptul de a alege in Romania pentru Parlamentul European, avand domiciliul sau resedinta in Romania. Acestia vor fi inscrisi in liste speciale. Pentru a putea vota in tara noastra, alegatorii comunitari trebuie sa indeplineasca si o alta obligatie, in plus fata de cea de a avea 18 ani impliniti. Astfel, ei trebuie sa depuna o cerere la primarul unitatii administrativ-teritoriale, in care au resedinta sau domiciliul, pentru inscrierea in lista electorala speciala.
Cererea se depune cu cel putin 60 de zile inaintea alegerilor si va fi insotita de un document valabil de identitate sau de orice alt asemenea document care atesta identitatea, precum si de o declaratie oficiala, pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele precizari:
a. cetatenia si adresa la care solicitantul locuieste pe teritoriul Romaniei;
b. localitatea sau circumscriptia electorala, dupa caz, din statul membru de origine, pe ale carei liste electorale acesta este inscris;
c. mentiunea ca isi exercita dreptul de vot numai in Romania;
d. mentiunea ca nu este lipsit, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, de dreptul de vot in statul membru de origine.
Mai departe, primarul va trimite cererea Autoritatii Electorale Permanente, care, in termen de 15 zile de la inregistrarea cererii, hotaraste asupra indeplinirii conditiilor legale pentru emiterea dovezii pe baza careia alegatorul comunitar va putea sa voteze.
Ce documente trebuie prezentate la sectia de votare?
In ceea ce priveste alegatorii resortisanti, adica acei cetateani ai Romaniei care au dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European, acestia trebuie sa prezinte, la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului, unul dintre urmatoarele documente:
- cartea de identitate
- cartea de identitate provizorie
- cartea de identitate electronica
- buletinul de identitate
- pasaportul diplomatic sau pasaport diplomatic electronic, in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice
- pasaport de serviciu
- pasaport simplu sau pasaport simplu electronic
- pasaport simplu temporar
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare
De cealalta parte, alegatorii comunitari, adica cetatenii altor state UE, trebuie sa isi ateste identitate prin orice document aflat in termen de valabilitate. In plus, ei vor prezenta si dovada eliberata de Autoritatea Electorala Permanenta. "Pot vota la orice sectie de votare din tara sau strainatate, pe baza oricarui document care atesta identitatea si a dovezii eliberate de Autoritatea Electorala Permanenta", se precizeaza intr-o informare a Autoritatii Electorale Permanente.
Cum voteaza romanii care se afla in strainatate?
Toti cetatenii romani aflati in strainatate (care au domiciliul sau resedinta in strainatate sau care se afla ocazional peste hotare) pot vota la scrutinul din 25 mai, daca indeplinesc doua conditii:
- au implinit, inclusiv pana in ziua alegerilor, varsta de 18 ani
- nu s-au inscris in listele de vot ale unui stat membru UE, altul decat Romania
Atentie! Cetatenii romani care se inscriu pe listele electorale ale altui stat membru al UE nu pot vota pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European. Potrivit informatiilor publicate de Ministerul Afacerilor Interne, ei pot sa aleaga numai reprezentantii tarii in a carei lista s-au inscris.
Cetatenii romani isi pot exercita dreptul de vot la cele aproape 200 de sectii de votare organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate:
- cartea de identitate,
- cartea de identitate provizorie;
- cartea electronica de identitate;
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic,
- pasaportul diplomatic electronic;
- pasaportul de serviciu,
- pasaportul de serviciu electronic;
- pasaportul simplu,
- pasaportul simplu temporar;
- pasaportul simplu electronic.
Pentru a putea vota, actele de identitate trebuie sa se afle in termen de valabilitate. MAE atentioneaza ca NU se poate vota cu titlul de calatorie si nici nu se va utiliza cartea de alegator.
Important! Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
AvocatNet.ro a lansat sectiunea Alegeri Europene, unde puteti gasi toate informatiile relevante despre alegerile europarlamentare din data de 25 mai.
Comentarii articol (11)