Procesul de vot din 25 mai va incepe la ora 07:00 si se va incheia la ora 21:00, iar in acest interval de timp, alegatorii au dreptul la un singur vot pentru alegerea celor care ne vor reprezenta tara in Parlamentul European.
Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, pe listele electorale permanente sunt inscrisi in total 18.226.995 de alegatori, defalcarea pe judete fiind disponibila aici. Potrivit regulilor, acestia pot vota fie la sectia de votare arondata domiciliului, fie la orice sectie din tara, pe baza unui document de identitate aflat in termen de valabilitate. O lista completa a sectiilor de votare poate fi consultata aici.
Cum arata buletinele de vot?
Modelul buletinelor de vot ce vor fi folosite la scrutinul din 25 mai a fost stabilit prin HG nr. 108/2014, publicata in Monitorul Oficial in luna februarie.
In plus, BEC a dat publicitatii si un specimen al buletinului de vot, ce cuprinde toate partidele politice si candidatii independenti, in ordinea stabilita prin tragere la sorti. Macheta emisa de BEC este disponibila aici.
Atentie! Buletinul de vot trebuie sa aiba aplicata pe verso stampila de control a sectiei de votare.
Cine voteaza duminica si cu ce acte?
Alegatorii resortisanti, adica cetatenii Romaniei care au dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European, trebuie sa prezinte, la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului, unul dintre urmatoarele documente:
- cartea de identitate
- cartea de identitate provizorie
- cartea de identitate electronica
- buletinul de identitate
- pasaportul diplomatic sau pasaport diplomatic electronic, in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice
- pasaport de serviciu
- pasaport simplu sau pasaport simplu electronic
- pasaport simplu temporar
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare
De cealalta parte, alegatorii comunitari, adica cetatenii altor state UE care vor sa voteze in tara noastra, trebuie sa isi ateste identitatea prin orice document aflat in termen de valabilitate. In plus, ei vor prezenta si o dovada ca pot vota in Romania, eliberata de Autoritatea Electorala Permanenta, despre care puteti citi aici mai multe. "Pot vota la orice sectie de votare din tara sau strainatate, pe baza oricarui document care atesta identitatea si a dovezii eliberate de Autoritatea Electorala Permanenta", se precizeaza intr-o informare a Autoritatii Electorale Permanente.
In ceea ce priveste cetatenii romani aflati in strainatate (care au domiciliul sau resedinta in strainatate sau care se afla ocazional peste hotare), acestia pot vota la scrutinul din 25 mai doar daca au implinit, inclusiv pana in ziua alegerilor, varsta de 18 ani, si daca nu s-au inscris in listele de vot ale unui stat membru UE, altul decat Romania. Daca indeplinesc aceste doua conditii, cetatenii romani aflati in afara tarii isi pot exercita dreptul de vot la cele aproape 200 de sectii de votare organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate:
- cartea de identitate,
- cartea de identitate provizorie;
- cartea electronica de identitate;
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic,
- pasaportul diplomatic electronic;
- pasaportul de serviciu,
- pasaportul de serviciu electronic;
- pasaportul simplu,
- pasaportul simplu temporar;
- pasaportul simplu electronic.
Pentru a putea vota, actele de identitate trebuie sa se afle in termen de valabilitate. MAE atentioneaza ca NU se poate vota cu titlul de calatorie si nici nu se va utiliza cartea de alegator.
Important! Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
Unde votam?
Conform Legii nr. 33/2007, alegatorii cu domiciliul in tara isi vor putea exercita dreptul la vot doar la sectiile de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul, fiind inscrisi in listele permanente. Normele legale prevad, totusi, ca cetatenii pot vota si in alta localitate fata de cea de domiciliu, la orice sectie de votare, precum si in strainatate, in aceste cazuri fiind inscrisi in listele electorale suplimentare. Asadar, alegatorii se pot prezenta, in functie de caz, la aproape orice sectie de votare organizata in tara si in strainatate.
Sectii de votare vor fi si in caminele de studenti sau elevi de la cursurile de zi, care nu domiciliaza in localitatea unde urmeaza studiile si in care se afla intre 250 - 1000 de alegatori cu drept de vot, precum si pe platformele marine aflate sub pavilion romanesc sau pe navele sub pavilion romanesc aflate in navigatie in ziua de referinta
Totodata, vor exista sectii de votare si pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare pentru alegatorii membri ai reprezentantei diplomatice si familiile acestora precum si pentru cetatenii romani din tara sau strainatate si alegatorii comunitari, aflati in tarile respective in ziua de referinta.
Vezi:
Cand se foloseste urna speciala?
Cetatenii netransportabili din motive de boala sau invaliditate isi pot exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Pentru aceasta, ei trebuie sa faca o cerere scrisa, depusa la sectia de votare cel mai tarziu in preziua alegerilor, la care sa anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca nu sunt transportabili.
Urna speciala va fi folosita si in cazul retinutilor sau detinutilor in baza unui mandat de arestare preventiva sau pentru cei care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar nu si-au pierdut drepturile electorale. In acest sens, ei vor face o cerere scrisa la directorul penitenciarului sau al locurilor de detinere, depusa la sectia de votare cel mai tarziu cu doua zile inainte de ziua de referinta.
Daca cererea pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile) s-a aprobat, o echipa din cel putin 2 membri ai biroului electoral al sectiei de votare se va deplasa la locul unde se afla alegatorii, cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii. Urna speciala se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.
Important! Urnele speciale se vor folosi doar in tara, nu si in strainatate.
Cum se procedeaza la sectia de vot?
Votarea se desfasoara in data de 25 mai 2014 incepand cu ora 7.00 si se incheie la ora 21.00. In acest interval de timp, alegatorii se pot prezenta la sectiile de votare, legitimandu-se cu unul dintre documentele valabile de identitate mentionate mai sus.
Dupa ce prezinta oricare dintre aceste acte, membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV) verifica inscrierea in lista electorala si incredinteaza alegatorului buletinele de vot si stampila cu mentiunea "votat".
Odata ce primesc buletinele si stampilele de vot, alegatorii vor vota separat, in cabine de vot inchise, aplicand stampila cu mentiunea "votat" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.
Avand in vedere faptul ca, potrivit legii, votul este secret, prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.
Totusi, in cazul in care alegatorul nu poate vota singur, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el.
Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.
Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. In schimb, daca buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat sau daca alegatorul a aplicat gresit stampila, buletinul va fi anulat si se va da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, lucru ce va fi specificat ulterior si in procesul-verbal al operatiunilor de votare.
La iesirea din cabina de vot, alegatorul va restitui stampila cu mentiunea "votat" membrilor BSV, care vor aplica stampila si pe documentul de identitate, mentionand data scrutinului.
Pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care incalca legea
Conform prevederilor legale, cei care incredinteaza urna speciala altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare (BSV) sau cei care transporta urna speciala fara a face parte din BSV vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
De asemenea, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeasi pedeapsa o vor primi si cei care promit sau ofera bani si alte bunuri materiale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu o anumita lista de candidati ori un anumit candidat. In plus, acestora li se vor interzice si anumite drepturi.
Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiti si cei care voteaza fara a avea acest drept, cei care voteaza de doua sau mai multe ori, precum si cei care introduc in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul un alegator. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Iata un tabel complet al infractiunilor electorale (documentul este prelucrat de pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, n.r.)
Toate informatiile relevante despre alegerile europarlamentare din data de 25 mai le gasiti in sectiunea dedicata din site-ul nostru, Alegeri europene.
Comentarii articol (3)