Conform Legii nr. 33/2007, alegatorii cu domiciliul in tara isi vor putea exercita dreptul la vot doar la sectiile de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul, fiind inscrisi in listele permanente. Normele legale prevad, totusi, ca cetatenii pot vota si in alta localitate fata de cea de domiciliu, la orice sectie de votare, precum si in strainatate, in aceste cazuri fiind inscrisi in listele electorale suplimentare.
Asadar, alegatorii se pot prezenta, in functie de caz, la aproape orice sectie de votare, acestea fiind organizate dupa cum urmeaza:
- in localitati urbane cate una pentru 1.000 – 2.000 de locuitori;
- in comune cate una pentru 500 – 2.000 de locuitori;
- in satele sau grupurile de sate cu maximum 500 de locuitori;
- in unitatile militare, spitale, maternitati, sanatorii, case de invalizi, centre de ingrijire, asistenta si recuperare a persoanelor adulte cu handicap si camine de batrani in care se afla cel putin 25 de persoane cu drept de vot;
Sectii de votare vor fi si in caminele de studenti sau elevi de la cursurile de zi, care nu domiciliaza in localitatea unde urmeaza studiile si in care se afla intre 250 - 1000 de alegatori cu drept de vot, precum si pe platformele marine aflate sub pavilion romanesc sau pe navele sub pavilion romanesc aflate in navigatie in ziua de referinta
Totodata, vor exista sectii de votare si pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare pentru alegatorii membri ai reprezentantei diplomatice si familiile acestora precum si pentru cetatenii romani din tara sau strainatate si alegatorii comunitari, aflati in tarile respective in ziua de referinta.
Citeste aici mai multe despre organizarea sectiilor in strainatate si vezi unde poti vota in afara tarii la europarlamentarele din 25 mai.
Cetatenii netransportabili din motive de boala sau invaliditate isi pot exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Pentru aceasta, ei trebuie sa faca o cerere scrisa, depusa la sectia de votare cel mai tarziu in preziua alegerilor, la care sa anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca nu sunt transportabili.
Urna speciala va fi folosita si in cazul retinutilor sau detinutilor in baza unui mandat de arestare preventiva sau pentru cei care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar nu si-au pierdut drepturile electorale. In acest sens, ei vor face o cerere scrisa la directorul penitenciarului sau al locurilor de detinere, depusa la sectia de votare cel mai tarziu cu doua zile inainte de ziua de referinta.
Daca cererea pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile) s-a aprobat, o echipa din cel putin 2 membri ai biroului electoral al sectiei de votare se va deplasa la locul unde se afla alegatorii, cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii. Urna speciala se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.
Important! Urnele speciale se vor folosi doar in tara, nu si in strainatate.
Cum se procedeaza la sectia de votare?
Votarea se desfasoara in data de 25 mai 2014 incepand cu ora 7.00 si se incheie la ora 21.00. In acest interval de timp, alegatorii se pot prezenta la sectiile de votare, legitimandu-se cu un document valabil de identitate:
- cartea de identitate
- cartea de identitate provizorie
- cartea de identitate electronica
- buletinul de identitate
- pasaportul diplomatic sau pasaport diplomatic electronic, in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice
- pasaport de serviciu
- pasaport simplu sau pasaport simplu electronic
- pasaport simplu temporar
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare
Dupa ce prezinta oricare dintre aceste acte, membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV) verifica inscrierea in lista electorala si incredinteaza alegatorului buletinele de vot si stampila cu mentiunea "votat".
Odata ce primesc buletinele si stampilele de vot, alegatorii vor vota separat, in cabine de vot inchise, aplicand stampila cu mentiunea "votat" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza. Vedeti aici cum arata buletinul de vot pentru alegerile din 25 mai.
Avand in vedere faptul ca, potrivit legii, votul este secret, prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.
Totusi, in cazul in care alegatorul nu poate vota singur, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el.
Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.
Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. In schimb, daca buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat sau daca alegatorul a aplicat gresit stampila, buletinul va fi anulat si se va da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, lucru ce va fi specificat ulterior si in procesul-verbal al operatiunilor de votare.
La iesirea din cabina de vot, alegatorul va restitui stampila cu mentiunea "votat" membrilor BSV, care vor aplica stampila si pe documentul de identitate, mentionand data scrutinului.
Comentarii articol (2)