avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... votare
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

votare

fiul meu, major d.p.d.v. varsta(28 de ani) este ersoana cu grad de handicap nr.1, am tutela sa de la primarie. Cum procedez ca sa pot si vota in numele lui tinand cont ca este pe listele electorale?:O
Cel mai recent răspuns: adelaistrati , utilizator 20:31, 16 Iulie 2012
NU puteţi vota în numele altei persoane. Presupun că este vorba despre un handucap fizic şi fiul dvs. este nedeplasabil . În această situaţie se poate solicita urna mobilă .
Legea 67/2004 actualizată în 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, emitent: PARLAMENTUL, publicată în Monitorul Oficial nr. 333 din 17 mai 2007, ART. 87
(1) Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea «VOTAT» şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.
În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare.
La cererea scrisă se ataşează adeverinţă medicală , de la medicul de familie, care să ateste faptul că persoana este netransportabilă.
Imi cer scuze ca nu am pus intrebarea corect. Fiul meu este handicapat mental, este autist.
L-am regasit pe listele de vot la alegerile locale si am rugat sa fie reglementata situatia(sa se scrie in dreptul numelui sau situatia reala; de la sectia de vot mi s-a spus ca pot vota in numele lui cu certificatul de handicap. Nu mi se parea o solutie asa ca nu vreau ca nimeni altcineva sa beneficieze de votul sau de fapt neacordat niciodata). Ce pot sa fac din punct de vedere legal sa il sterg de pe liste?
Multumesc anticipat,
Simona
Mergeti in ziua votarii si depuneti o declaratie la sectia de votare pe ale carei liste este inscris fiul dvs., anexand documentele care atesta situatia sa. Asigurati-va ca membri comisiei si-au facut datoria si au trecut in lista de votanti, in dreptul numelui fiului dvs. ca nu poate vota. Dvs. nu putei vota in locul sau.

Conform Constitutie Romaniei

ARTICOLUL 36 - Dreptul de vot
(1) [...]
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Multumesc mult de tot!
Simona

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere urna mobila danieljr danieljr buna ziua, pentru o persoana cu handicap grav(netransportabila), care e procedura ce trebuie urmata pentru putea solicita urna mobila. Ce cerere trebuie ... (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Act de identitate expirat și dreptul de a vota vo87yh1c0 vo87yh1c0 Constituția României zice la art. 36 că: (1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. (2) Nu ... (vezi toată discuția)