TVA-ul este datorat de către contribuabilii care au o cifră de afaceri anuală de la 300.000 de lei în sus, pentru restul fiind aplicabil un regim special de scutire. Pe scurt, taxa este datorată de către firmele și persoanele autorizate (și nu numai) care desfășoară activitate economică, dacă au afaceri peste acel plafon.
„Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfășoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activități economice (...), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activități. În sensul prezentului titlu, activitățile economice cuprind activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate”, prevede actul normativ.
În esență, Codul fiscal prevede că operațiunile impozabile sunt operațiunile taxabile, operațiunile scutite de taxă cu drept de deducere, operațiunile scutite de plată fără drept de deducere și importurile și achizițiile intracomunitare scutite de taxă.
TVA-ul are trei cote diferite în momentul de față: cota generală de 19%, cota redusă de 9% și cota redusă de 5%.
Principalele operațiuni taxabile
O livrare de bunuri este o operațiune considerată a fi transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar, conform Codului fiscal. Astfel, dacă vorbim de două sau mai multe transferuri succesive ale dreptului de proprietate asupra unui bun, fiecare tranzacție este considerată o livrare separată a bunului respectiv.
O prestare de servicii este considerată orice operațiune care nu este o livrare de bunuri. Asta înseamnă că prestările de servicii sunt, fiscal vorbind, operațiuni precum închirierea de bunuri, cesiunea drepturilor de autor ori intermedierea făcută de persoane care acționează în numele altei persoane.
Achiziția intracomunitară de bunuri se consideră a fi „obținerea dreptului de a dispune, ca un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinația indicată de cumpărător, de către furnizor, de către cumpărător sau de către altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor”, potrivit Codului fiscal.
Referitor la importul de bunuri, acesta reprezintă intrarea pe teritoriul Uniunii Europene a bunurilor care nu-s în liberă circulație conform legislației europene și intrarea în Uniune a bunurilor care se află în liberă circulație și provin dintr-un teritoriu terț (din teritoriul vamal al Uniunii).
Deducerea TVA-ului
Dincolo de operațiunile scutite de TVA, a căror listă este anexată la finalul acestui articol, Codul fiscal prevede un regim al deducerilor de TVA, care se aplică în funcție de anumite condiții speciale.
De principiu, TVA-ul aferent achizițiilor este deductibil dacă acestea sunt pentru utilizarea în folosul următoarelor operațiuni:
- operațiuni taxabile;
- operațiuni rezultate din activități economice pentru care locul livrării sau prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România;
- operațiuni scutite de taxă, conform articolelor 294, 295 și 296 din Codul fiscal;
- operațiuni scutite de taxă, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 și lit. b) din Codul fiscal, în cazul în care cumpărătorul ori clientul este stabilit în afara Uniunii Europene sau în cazul în care aceste operațiuni sunt în legătură directă cu bunuri care vor fi exportate într-un stat din afara Uniunii Europene, precum și în cazul operațiunilor efectuate de intermediari care acționează în numele și în contul altei persoane, atunci când aceștia intervin în derularea unor astfel de operațiuni;
- operațiunile prevăzute la art. 270 alin. (7) și la art. 271 alin. (6) din Codul fiscal, dacă taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Totuși, nu sunt deductibile:
- taxa aferentă sumelor achitate în numele și în contul altei persoane și care apoi se decontează acesteia, precum și taxa aferentă sumelor încasate în numele și în contul altei persoane, care nu sunt incluse în baza de impozitare a livrărilor/prestărilor efectuate;
- taxa datorată sau achitată pentru achizițiile de băuturi alcoolice și produse din tutun, cu excepția cazurilor în care aceste bunuri sunt destinate revânzării sau pentru a fi utilizate pentru prestări de servicii.
Dreptul de deducere a TVA-ului poate fi exercitat prin intermediul decontului de TVA, adică a formularului fiscal 300.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (0)