Articol scris de Oana Antonescu
Cazul băiețelului de 4 ani care și-a pierdut viața după o anestezie generală la stomatolog a ridicat multe semne de întrebare cu privire la utilitatea anesteziei totale în tratarea problemelor dentare. Este anestezia generală cu adevărat necesară la stomatolog? Avem alternative de sedare cu mai puține riscuri pentru copii? Ce putem face pentru ca vizita la dentist să nu devină bau-bau pentru cei mici?
Anestezia locală
Înainte de a ajunge la anestezie generală, există alte două opțiuni pentru cei mici: anestezia locală și anestezia prin inhalosedare. Prima dintre ele se poate realiza prin aplicarea unui gel sau prin injectarea unei substanțe în zona dintelui asupra căruia se face intervenția.
Anestezia locală este cea mai simplă și cea mai sigură, dar copiii nu sunt scutiți total de durere și disconfort pe durata tratamentului. Când durerea nu este controlată eficient, vizitele la stomatolog pot crea celor mici anxietate și chiar traume. Frica de stomatolog din copilărie se menține de multe ori chiar și la vârstă adultă.
Inhalosedarea: indicații și contraindicații
Cea de-a doua opțiune, anestezia prin inhalosedare, se realizează cu un amestec de oxigen și protoxid de azot care induce o stare de relaxare. Copilul nu simte durere în timpul tratamentului stomatologic, dar el este treaz și conștient în tot acest timp, răspunde la stimuli și cooperează cu medicul. Sedarea se instalează la doar două-trei minute după inhalarea gazului pe mască și dispare la scurt timp de la întreruperea administrării gazului.
Inhalosedarea nu are efecte adverse și singura condiție pentru a beneficia de ea este ca cel mic să nu fie răcit - el trebuie să poată respira pe nas în timpul tratamentului. Pentru că este o formă ușoară de sedare și nu are efecte adverse, această procedură pare soluția ideală pentru tratamentele stomatologice necesare copiilor, cu două condiții: ei trebuie să accepte masca de anestezie și să poată avea o colaborare minimă cu medicul.
Anestezia generală la stomatolog: când recurg medicii la ea
Pentru unii copii, anestezia generală este singura opțiune în tratarea problemelor dentare. Prof. dr. Alexandru Bucur, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România și șeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului „Prof Dr. Dan Theodorescu” din București, a explicat pentru Totuldespremame.ro în ce situații sunt nevoiți medicii stomatologi să recurgă la anestezie generală în cazul unor copii. Astfel, ea este necesară la:
- copiii mici, care nu cooperează sub nicio formă cu medicul – pentru că nu înțeleg necesitatea tratamentului stomatologic;
- copiii care au avut experiențe traumatizante la dentist în trecut;
- copiii de orice vârstă alergici la anestezicele locale;
- copiii cu dizabilități și echilibru neurovegetativ labil – cum ar fi cazul copiilor cu sindrom Down sau diverse probleme de dezvoltare.
Tratamentele complexe, de lungă durată, cum ar fi cele ale copiilor cu dinți mulți măcinați de carii, nu impun neapărat anestezie generală. Cu toate acestea, mulți stomatologi recurg la ea, fiindcă este mai rapid și mai comod pentru cei mici ca tratamentele să fie reduse la o singură ședință.
Unde se poate face anestezie generală la stomatolog unui copil
Anestezia generală pentru tratamentele stomatologice nu se poate face în orice cabinet medical și în orice condiții, atrage atenția prof. dr. Alexandru Bucur. Pentru a putea realiza o sedare intravenoasă, clinica trebuie să asigure un medic anestezist, dar și un asistent specializat.
"Cabinetul stomatologic este acreditat pentru terapie stomatologică, nu și pentru Anestezie Terapie Intensivă (ATI), deci medicul de acolo are acreditare și drept de liberă practică pe stomatologie. Pentru anestezii generale, este necesară prezența unui medic ATI, care obține drept de liberă practică de la Colegiul Medicilor, iar medicul stomatolog - de la Colegiul Medicilor Stomatologi, deci sunt complet separate. Legislația specifică foarte clar că un cabinet stomatologic trebuie să întrunească anumite condiții de dotare tehnică, de spațiu, dar și de personal specializat în ATI - mă refer aici și la asistente. Nu poți folosi o asistentă de stomatologie, care știe doar instrumentarul stomatologic, când este necesară o asistentă ATI, care are cu totul și cu totul alte sarcini. Nu este vorba numai despre spațiu, ci și despre dotare și personal. Acreditarea se face separat: Colegiul Medicilor acreditează ATI-ul, personalul și aparatura, iar Colegiul Medicilor Stomatologi, cabinetul. Că cei doi (n.r. – stomatologul și anestezistul) conlucrează, este un lucru foarte bun și toată lumea dorește asta - dar în condițiile legii”, precizează specialistul.
Anestezie generală la stomatolog. Ce dotări ar trebui să aibă cabinetul
Cabinetele în care copiii (dar și adulții) pot face tratamente stomatologice sub anestezie generală ar trebui să aibă ca obiect de activitate și anestezia. În plus, cabinetul ar trebui să dețină un spațiu de trezire și să fie dotat corespunzător pentru ATI cu monitor cu înregistrare electrocardiografică, defibrilator, sistem de oxigen și balon de ventilație pentru asistarea respiraţiei pentru intervenția rapidă în caz de complicații precum stopul cardiorespirator.
Echipe și dotări specifice ATI găsim, de regulă, în spitalele private din România, dar există și clinici stomatologice care întrunesc toate aceste condiții pentru a putea realiza tratamente dentare sub anestezie generală. La consultația stomatologică inițială, cea în care se stabilește planul de tratament, medicul este obligat să vă prezinte opțiunile și să vă explice în ce condiții se efectuează anestezia generală în cabinet.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)