Concret, pentru baterii și acumulatori, termenul-limită al actualizării anuale este 28 februarie 2020, în timp ce, pentru echipamente electrice și electronice, termenul-limită este 20 martie 2020.
„Anual, până la data de 20 martie, producătorii și importatorii de echipamente electrice și electronice au obligația actualizării înregistrarii în Registrul național al producătorilor de EEE la ANPM. Pentru baterii și acumulatori, termenul-limită pentru actualizarea anuală a înregistrării este de 28 februarie”, scrie în anunțul semnat de Daniela Neagoe, senior manager, taxe indirecte, și Mihai Petre, director, taxe indirecte, ambii de la EY.
Companiile care nu se achită de această obligație anuală riscă, potrivit sursei citate, amenzi de până la 50.000 de lei și chiar suspendarea temporară a activității (până când se face actualizarea anuală a înregistrării).
Totodată, specialiștii subliniază că producătorii și importatorii nu trebuie să uite de ratele de colectare pe care trebuie să le respecte anul acesta.
„Pe lângă obligația de înregistrare și actualizare anuală a acesteia, producătorii și importatorii de EEE mai au și alte obligații, printre care menționăm obligațiile de raportare atât către ANPM, cât și către Administrația Fondului pentru Mediu, precum și obligația de colectare. În acest an, rata de colectare este de 45%, iar începând cu anul 2021 va crește la 65% din masa medie a cantității totale de EEE introduse pe piață în cei trei ani precedenți. Pentru baterii și acumulatori, rata de colectare este de 45% din media cantităților introduse pe piață în anul în curs și cei doi ani precedenți. Acest obiectiv de colectare poate fi îndeplinit în mod individual sau prin transferarea responsabilităților prin contractarea unei organizații colective autorizate în acest sens”, mai scrie în anunț.
Informații suplimentare pot fi găsite pe site-ul ANPM, aici și aici.