1. Chiar dacă inspectorii antifraudă dispar, controalele antifraudă se fac în continuare. De puțină vreme s-a luat decizia eliminării din legislație a funcțiilor de inspectori antifraudă, aceștia fiind asimilați acum funcționarilor publici, deoarece acest lucru face ca aceste funcții să fie ocupate mai ușor, nu doar prin concurs. Astfel, chiar dacă cei ce vor desfășura controale antifraudă sunt altfel încadrați, acest tip de verificare la firme are loc în continuare.
2. Fiscul se întoarce la practica stingerii eronate a debitelor stabilite prin decizii de impunere? De câteva luni, așa cum atrag atenția specialiștii de la Radu și Asociații, au reapărut cazurile în care Fiscul alocă eronat plățile contribuabililor. Este vorba de sumele achitate cu titlu de contribuții sociale și impozit pe salarii care sunt folosite de autoritățile fiscale pentru a stinge debite stabilite prin decizii de impunere, debite ce nu sunt încă scadente.
3. Inspectorii fiscali încep să aibă o abordare unitară atunci când verifică, prin controale succesive, afacerile firmelor. Mai exact, dacă la controlul anterior la o companie un tratament fiscal a fost considerat corect, acesta nu se mai consideră altfel la următoarele controale. Schimbarea de practică a fost observată de specialiști la nivelul soluționării contestațiilor fiscale și la nivelul hotărârilor judecătorești.
4. Mai nou, sesizările penale pe evaziune fiscală se duc la Poliție. De ceva vreme, inspectorii fiscali trimit sesizările penale mai degrabă către o direcție specializată a Poliției, în loc să se mai adreseze Parchetului. De aceea, e bine de știut că cercetările penale nu țin cont de termenul de prescripție fiscală și se pot extinde în trecut pe perioade mai mari de cinci ani.
5. Anumite detalii privind activitatea unei firme pot aduce controale inopinate. Uneori, în activitatea curentă a firmelor apar anomalii care trag un semnal de alarmă inspectorilor fiscali și-i determină să desfășoare controale inopinate sau inspecții fiscale. Astfel, un exemplu de indiciu ce poate duce la controale fiscale este necorelarea informațiilor între diverse documente contabile pe care le întocmește o firmă, dar mai sunt și altele.
6. Practica acordării tichetelor cadou poate aduce probleme firmelor, potrivit specialiștilor EY. În cursul anului 2019, în contextul în care regulile din Codul fiscal și din normele sale de aplicare sunt neclare, inspectorii fiscali au început verificări la firmele care au cumpărat și distribuit tichete cadou, pentru a vedea dacă tratamentul fiscal aplicat a fost unul corect. Dacă cei care au dat tichete propriilor salariați n-au avut probleme, cei care le-au dat salariaților partenerilor de afaceri au avut surprize neplăcute.
7. Solicitarea rapidă a codului de TVA poate implica controale antifraudă la firmă. Specialiștii de la D&B David și Baias spun că firmele care au atât împuterniciți, cât și delegați pe conturile bancare ale firmei pot fi controlate de inspectorii antifraudă, deoarece Fiscul consideră că unele informații din solicitarea pentru codul de TVA sunt false.