ANSPDCP a emis un comunicat în acest sens, ca răspuns la recentele declarații ale Ministrului Educației, conform căreia publicarea tezelor de doctorat poate avea loc doar cu consimțământul autorilor.
Autoritatea de protecție a datelor, în schimb, a infirmat acest lucru, poziția oficială a acesteia fiind că „publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației și Cercetării”, în baza unei obligații legale specifice.
Într-o atare situație, consimțământul autorilor tezelor de doctorat nu mai este necesar. Nu pentru că publicarea poate fi făcută oricum. O astfel de publicare este o prelucrare de date personale și, astfel, trebuie justificată în baza legislației relevante.
Dar legislația privind protecția datelor (în principal, Regulamentul general privind protecția datelor - GDPR) nu pretinde un consimțământ de fiecare dată când date personale sunt prelucrate.
Un alt temei care ar justifica prelucrarea de date personale (în cazul de față, prin publicarea tezei de doctorat) este îndeplinirea unei obligații legale, o astfel de obligație legală specifică existând în dreptul român. Mai exact, Legea educației naționale impune publicarea tezelor de doctorat, astfel că acest lucru este suficient pentru a asigura conformitatea publicării cu legislația privind protecția datelor.
Comentarii articol (0)