Printr-o decizie pronunțată recent și publicată în Monitorul Oficial în 24 februarie (dată de la care este și obligatorie), ICCJ a stabilit că soții nu pot desface căsătoria printr-un acord de mediere. Divorțul poate fi pronunțat fie de către o instanță de judecată, fie de către ofițerul de stare civilă sau notarul de la locul căsătoriei sau de la locul ultimei locuințe comune a soților (pentru ultimele două, e nevoie de acord al soților în vederea divorțului).
Însă, cum spuneam și mai sus, decizia trebuie văzută și în contextul general al soluționării anumitor aspecte conexe căsătoriei (în sensul larg de încheiere sau desfacere a acesteia) prin mediere. Dreptul soților de a recurge la mediere în privința acestora nu a fost afectat. Acest lucru este confirmat și de către Consiliul de Mediere din România, printr-o serie de precizări făcute recent cu privire la efectele deciziei ICCJ menționate mai sus.
În primul rând, soții pot, în continuare, să soluționeze, prin mediere, neînțelegerile dintre ei privitoare la continuarea căsătoriei.
După aceea, ei mai pot să încheie un acord de mediere în privința următoarele aspecte conexe desfacerii căsătoriei:
- partajul bunurilor comune;
- exercițiul drepturilor părintești;
- stabilirea domiciliului copiilor;
- contribuția foștilor soți la întreținerea copiilor;
- orice alte aspecte care apar între foștii soții cu privire la drepturi de care ei pot să dispună, în temeiul legii (e vorba de acele drepturi care au o legătură foarte strânsă cu interesele strict private ale părților și nu există un interes public care să infirme posibilitatea părților de a hotărî ele însele ce se întâmplă cu privire la acele drepturi).
Bineînțeles, când sunt stabilite anumite aspecte privitoare la creșterea copilului, orice hotărâre trebuie să se facă ținând cont de interesul superior al acestuia.
Cei care vor să știe mai multe despre regulile aplicabile divorțului, în 2020, pot afla mai multe informații de aici.
Rămâne de văzut dacă, după hotărârea ICCJ, soții vor avea deschiderea de a recurge la mediere pentru stabilirea aspectelor conexe divorțului propriu-zis, în condițiile în care ei oricum trebuie să recurgă la una din autoritățile recunoscute de lege pentru a obține desfacerea căsătoriei.
Logica medierii, care se încadrează în cadrul general al modalităților alternative de soluționare a disputelor este, printre altele, să le dea părților un control asupra procedurii de soluționare a acelor diferende. Ceea ce implică și faptul că, de multe ori, acele părți vor să nu mai fie nevoite să recurgă la alte instituții cum sunt instanțele judecătorești.
Pe de altă parte, pentru că vorbim de relații care nu sunt comerciale (unde este chiar important pentru părți să poată recurge la modalități alternative de soluționare a disputelor, pentru a câștiga timp), s-ar putea ca, în privința aspectelor conexe desfacerii căsătoriei să fie folosite serviciile de mediere, în continuare. Însă, fără statistici clare, răspunsurile nu pot fi decât speculative.
Comentarii articol (0)