avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot schimba o actiune de divort din culpa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot schimba o actiune de divort din culpa exclusiva a paratului in actiune de divort prin acord?

Buna ziua!
va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat juridic in urmatoarea situatie.In calitate de reclamant am deschis actiune de divort din culpa exclusiva a sotului parat. Avem un copil minor cu varsta sub 10 ani. Acum sotul meu imi solicita sa schimb actiunea de divort din culpa comuna. Eu as vrea sa o schimb in actiune de divort prin acord pt ca ma intereseaza sa termin cat mai repede si mai putin traumatizant acest divort. As vrea sa-mi spuneti daca pot face aceasta schimbare a actiunii de divort pana la primul termen (care este peste 1 luna) si care este procedura.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: LDTE , utilizator 14:46, 21 Februarie 2011
Divortul prin acord cu procedura simplificata are loc doar atunci cand nu aveti copii minori. In cazul dvs. nu se poate. Daca vreti ca sentinta sa se dea asa cum ati introdus actiunea lasati-o asa. Daca vrei din culpa comuna, o puteti schimba pe parcursul procesului .
potrivit noilor reglementari puteti facea cest lucru la primul termen de judecata.Soliocitati divortul prin acord .
Pana la primul termen de judecata nu puteti face nimic in acest sens, insa la primul termen de judecata va puteti preciza actiunea in sensul solicitarii desfacerii casatoriei prin acordul partilor si sa incheiati in acest sens ,in scris un acord cu sotul dvs.
Pentru desfacerea casatoriei prin acord, este necesara prezenta ambilor soti, pentru ca instanta sa poata verifica consimtamantul ambilor soti cu privire la desfacerea casatoriei.
De asemenea, daca sotul dvs. este de acord si cu celelalte cereri accesorii divortului si anume incredintare minor, pensie de intretinere, nume si evental stabilirea unui drept de vizita al acestuia, puteti incheia acordul si cu privire la aceste cereri accesorii.
Astfel, in privinta divortului la termenul de judecata, instanta verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si in caz afirmativ va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.
In cazul in care sotii nu se invoiesc asupra cererilor accesorii, instanta va continua judecata administrand probele prevazute de lege pentru solutionarea acestor cereri.
Luati legatura cu un birou de mediator, dar trebuie sa fie de acord cu medierea si sotul, totul se poate termina in cateva sedinte de mediere, va scriu si un art. din legea medierii care se refera la problema dvs.

SECŢIUNEA a 5-a Medierea în cazul unui litigiu civil pe rolul instanţelor de judecată
Art. 61. - (1) În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere poate avea loc din iniţiativa părţilor ori la recomandarea instanţei, acceptată de părţi, cu privire la drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului. (2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere.
Art. 62. - (1) Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă. (2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere. (3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.
Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.
CAPITOLUL VI Dispoziţii speciale privind medierea unor conflicte
SECŢIUNEA 1 Dispoziţii speciale privind conflictele de familie
Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. (2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
Multumesc,am citit ca dupa ultima modif a codului de procedura din oct 2010 se poate face divort prin acord indiferent de cati copii ai si de vechimea casatoriei. As vrea daca se poate sa-mi spuneti daca trebuie sa depun vreun inscris pana la primul termen sau atunci in timpul procesului spunem ca vrem prin acord in fata judecatorului. Cum este mai bine sa procedez?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Divort mariana74 mariana74 Sunt in divort de 11 luni in calitate de parat si am avocat.Daca cer desfacerea casatoriei cu acordul ambelor parti este necesar si prezenta mea? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Mediator ContSters209919 ContSters209919 Am introdus actiune de divort in martie 2011 si am primit termenul de ianuarie 2012. Intrebarea mea este : pentru a termina mai repede ,ne putem adresa unui ... (vezi toată discuția)