Puteti apela amandoi sotii la procedura medierii in conformitate cu Legea 192/2006, asta pentru a nu mai sta prin instanta:
CAP. 6
Dispozitii speciale privind medierea unor conflicte
SECTIUNEA 1
Dispozitii speciale privind conflictele de familie
ART. 64
(1) Pot fi rezolvate prin mediere neîntelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la întretinerea copiilor, precum si orice alte neîntelegeri care apar în raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Întelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii
divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.
ART. 65
Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va încuraja parintii sa se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea
responsabilitatii parintesti, separatia în fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si
dezvoltarii acestuia.
ART. 66
(1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii,
mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca între parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, în asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita. Dispozitiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzator.
(2) Daca, în cursul medierii, mediatorul ia cunostinta de existenta unor fapte ce pun în pericol cresterea sau dezvoltarea normala a copilului ori prejudiciaza grav interesul superior al acestuia, este obligat sa sesizeze autoritatea competenta.
Apoi puteti apela tot la aceasta procedura si pentru partaj:
ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Puteti apela la o Informare Gratuita in conformitate cu legea la oricare din mediatorii autorizati din Tabloul mediatorilor.
Detaliile depind de cazul concret...
Pensia, numele dupa casatorie, incredintarea minorului... le puteti stabili impreuna de copmun acord.
Ce detalii anume va intereseaza? Ca e prea generica intrebarea, poate reveniti cu detalii.