avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua,
Problema mea e des intalnita din pacate: casatoriti de aproape 5 ani, impreuna din vremea liceului, am ajuns acum destul de straini, S-au adunat multe, amandoi suntem de acord ca nu se mai poate, doar ca ...avem si un bebe de aproape un an, avem si multe rate.. Doream sa stiu ce se poate intampla cu copilul in cazul in care ne despartim de comun acord? Din ce am inteles divortul in acest caz ( comun acord ) nu dureaza foarte mult, urmeaza apoi un proces referitor la incredintarea copilului?
Multumesc mult de ajutor.
o data cu solutionarea divortului instanta dispune si incredintarea minorului si avand in vedere ca acesta are doar un anisor acesta va fi incredintat cel mai probabil mamei, insa deasem tb sa fiti de acord ambii cu incredint minorului
In actiunea de divort se stabileste si incredintarea minorului, precum si stabilirea unei pensii de intretinere.
pentru ca este foarte mic, minorul ii va fi incredintat mamei.
Daca sunteti dispusi sa solutionati pe cale amiabila mergeti la un birou de mediator, acola se vor lua in discutie toate problemele ridicate de dvs. si de sotie.

Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.

Dispoziţii speciale privind conflictele de familie
Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. (2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediator ContSters209919 ContSters209919 Am introdus actiune de divort in martie 2011 si am primit termenul de ianuarie 2012. Intrebarea mea este : pentru a termina mai repede ,ne putem adresa unui ... (vezi toată discuția)
Divort leeadar leeadar Buna ziua!Am ajuns la divort! Avem un baietel de 4,5 ani impreuna,nu exista bunuri pt.partaj.Sunt medic.Datorita presiuniilor psihice am facut un tratament la ... (vezi toată discuția)
Cum pot schimba o actiune de divort din culpa exclusiva a paratului in actiune de divort prin acord? LDTE LDTE Buna ziua! va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat juridic in urmatoarea situatie.In calitate de reclamant am deschis actiune de divort din culpa ... (vezi toată discuția)