Atunci când executarea silită a datornicilor se suspendă, Fiscul va folosi aplicația e-Popriri pentru a schimba starea popririlor bancare. Acest lucru este prevăzut de Ordinul Ministerului Finanțelor 1.665/2020, care conține regulile noului mecanism de înființare și ridicare a popririlor, ce se va aplica din 27 martie 2020.
Suspendarea adresei de înființare a popririi va putea fi ori totală (adică pentru toate băncile la care datornicul are conturi), ori parțială (adică doar pentru anumite bănci la care datornicul are conturi).
După actualizarea stării popririi, organul de executare silită va emite, prin e-Popriri, adresa de suspendare totală sau parțială a indisponibilizării conturilor. În esență, adresa de suspendare va figura în e-Popriri până la ora 24:00 și se va considera comunicată în următoarea zi bancară.
În perioada de suspendare a popririi bancare, sumele existente în conturile datornicilor vor rămâne indisponibilizate în continuare. Totuși, acestea vor putea fi folosite de datornici numai dacă achită datorii fiscale sau salarii.
Dacă în perioada de suspendare sunt plătite datoriile pentru care s-a făcut poprirea sau adresa de înființare a popririi nu se mai aplică, atunci poprirea va fi ridicată de pe conturile bancare. La fel, vorbim de o decizie de ridicare a popririi care va fi emisă de organul de executare silită prin intermediul e-Popriri și care va fi considerată comunicată în următoarea zi bancară.
Dacă suspendarea încetează și se reia poprirea, organul de executare silită va emite în e-Popriri o adresă de continuare a măsurii de executare silită, care se consideră comunicată în următoarea zi bancară. Din acest punct se reia, practic, procedura popririi bancare pe care am prezentat-o zilele trecute.
Aplicația e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.
Aplicația e-Popriri va deveni efectiv operațională din 27 martie 2020, înlocuind mecanismul (problematic) actual, care datează abia din 2017.
Poprirea conturilor bancare ale datornicilor este o formă a executării silite pentru obligațiile fiscale neachitate la termenul de scadență.
Comentarii articol (0)