1. Beneficiarul real este întotdeauna o persoană fizică. Astfel, indiferent de cum este structurat un grup de companii (cu relații de control transfrontaliere, de exemplu), firma din România este obligată să arate cine este persoana fizică ce o controlează, cu adevărat. Astfel de companii nu ar putea să eludeze obligațiile lor legale, invocând faptul că structura lor corporatistă le creează dificultăți în obținerea informațiilor.
Acest lucru este confirmat și de Legea nr. 129/2019 (prin care au fost instituite obligațiile privitoare la depunerea declarației privind beneficiarul real pentru firme), care prevede obligația pentru companii „care fac parte dintr-un grup [...] să pună în aplicare [...] politici şi proceduri privind schimbul de informaţii în cadrul grupului în scopul combaterii spălării banilor şi a finanţării terorismului”.
2. Declarația privind beneficiarul real nu trebuie depusă doar o dată, ci anual. Și chiar de mai multe ori pe an, dacă intervine o schimbare a datelor privitoare la persoana care controlează o companie. Cu alte cuvinte, o firmă trebuie să depună declarația până la un anumit termen (iulie 2020 și, din 2021, în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale), în fiecare an. Însă există posibilitatea ca acea firmă să mai fie nevoită să depună declarația o dată, în același an în care depus-o deja.
Dacă, de exemplu, în septembrie 2020 se schimbă datele de identificare privitoare la beneficiarul real, firma nu poate aștepta până la termenul anual din 2021, ci trebuie să depună declarația în 2020, ulterior schimbării.
3. Referitor la intervenirea unor modificări în privința beneficiarului real, noile obligații complică și desfășurarea altor activități societare. Este exemplul retragerii unui asociat sau acționar din companie, unde, deși directiva și legea cer doar identificarea persoanei care controlează o firmă, Registrul Comerțului cere depunerea unei declarații privind beneficiarul real, indiferent de participația deținută de asociatul/acționarul care s-a retras.
4. Și firmele fără activitate economică sunt obligate să depună declarația privind beneficiarul real. Pentru că vorbim de un domeniu structurat în jurul ideii de prevenție a riscului, nu contează dacă o firmă a avut sau nu activitate - ea tot este obligată să depună declarația privind beneficiarul real.
Mai multe informații privind beneficiarul real și obligațiile pe care le au firmele în temeiul legislației relevante pot fi găsite aici.