1. Șoferii își pot plăti online amenzile rutiere
Concret, dacă în urma nerespectării prevederilor legislației rutiere, un șofer a primit o amendă și nu vrea să iasă din casă în această perioadă, el are posibilitatea de a plăti amenda primită din fața calculatorului.
Platforma unde șoferii sancționați își pot plăti amenzile este ghiseul.ro, aplicație ce poate fi folosită și pentru plăți către Fisc sau direcții de taxe și impozite locale. Plățile se pot face prin intermediul său atât cu cont, cât și fără cont de acces, adică fără autentificare.
2. Și plata sau verificarea valabilității rovinietei și a taxei de pod se pot face online
Valabilitatea rovinietei (taxa obligatorie pentru folosirea rețelei de drumuri naționale și autostrăzi) poate fi verificată cu ajutorul unei aplicații online a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Aplicația, ce este disponibilă aici, necesită doar introducerea numărului de înmatriculare al mașinii și a seriei de șasiu, ambele informații regăsindu-se în certificatul de înmatriculare. Totodată, șoferii pot verifica și dacă au plătit taxa pentru trecerea podurilor.
În cazul în care constată că rovinieta a expirat sau vor să plătească taxa de trecere pod, șoferii pot face plata din fața calculatorului, mai exact, pe un website ce aparține CNAIR sau prin SMS.
3. Șoferii pot verifica online situația înmatriculării unei mașini
Concret, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din subordinea Ministerului Afacerilor Interne oferă șoferilor posibilitatea de a verifica online situația înmatriculării unei mașini.
Această verificare e posibilă de puțină vreme, mai exact, de la sfârșitul anului trecut, atunci când autoritățile au pus la dispoziția celor interesați un instrument online. Procedura prin care se poate face această verificare este descrisă, pas cu pas, în acest material.
4. Tot online se poate verifica și disponibilitatea unui număr de înmatriculare
Instrumentul destinat a le ușura demersul celor ce doresc un număr de înmatriculare auto preferențial și cu ajutorul căruia se poate verifica disponibilitatea acestuia poate fi găsit tot pe website-ul DRPCIV.
Procedura de verificare a numerelor de înmatriculare este simplă și nu necesită crearea vreunui cont, ghidul practic pentru acestă operațiune fiind disponibil aici.
5. Taxele de permis auto și de certificat de înmatriculare se pot plăti online
Acum ceva vreme, autoritățile au introdus posibilitatea de a plăti direct online taxele pentru eliberarea permisului de conducere și a certificatului de înmatriculare al mașinii. Mai exact, cei interesați pot achita taxele, prin internet banking, în conturile unităților Trezoreriei.
Apoi, stadiul emiterii permisului auto sau a certificatului de înmatriculare pot fi verificate online, cu ajutorul unor aplicații ce pot fi găsite tot pe website-ul DRPCIV.
6. De asemenea, șoferii pot verifica polița RCA pe internet
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dă posibilitatea celor interesați de a verifica existența poliței obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), în baza căreia se pot obține despăgubiri în urma accidentelor de circulație, fără să fie nevoiți să interacționeze direct cu reprezentanții autorităților.
Astfel, valabilitatea polițelor RCA se poate verifica cu ajutorul aplicației online a ASF, pentru obținerea informațiilor despre poliță fiind necesare doar numărul de înmatriculare și seria de caroserie a automobilului.
7. E posibilă și verificarea online a istoricului unei mașini
Cei ce vor să cumpere o mașină și vor să confirme informațiile ce le-au fost transmise de către vânzător, inclusiv numărul de kilometri parcurși de mașină, pot face acest lucru cu ajutorul unei aplicații ce poate fi accesată de anul trecut pe website-ul Registrului Auto Român.
Mai exact, de pe platforma RAR și urmărind ghidul din acest material se pot obține informații generale despre o mașină, precum numărul interacțiunilor pe care le-a avut cu RAR și motivul vizitelor, numărul de kilometri parcurși de mașină (valoare înregistrată cu ocazia vizitei mașinii la RAR sau la stațiile unde se poate face inspecția tehnică periodică - ITP), existența sau valabilitatea cărții de identitate a mașinii, date tehnice și de identificare, gradul de poluare sau valabilitatea ITP-ului.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (0)