1. Duplicatul permisului auto se poate cere prin e-mail
Persoanele cărora le-a fost emis permisul de conducere după data de 1 ianuarie 2009 au posibilitatea de a cere un duplicat al acestuia și prin corespondență, prevede Ordinul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 123/2013.
Concret, asta înseamnă că solicitarea poate fi transmisă serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor fie prin poșta clasică, fie prin poșta electronică (împreună cu actele necesare scanate), la adresele indicate. De exemplu, cei care vor să apeleze la Serviciul public comunitar București pot folosi adresa permise.bucuresti@mai.gov.ro. Cu toate acestea, solicitanții sunt nevoiți să ridice personal duplicatul de la serviciul public comunitar indicat în cerere.
Bine de știut este că duplicatul permisului poate fi cerut în caz că actul a fost pierdut, furat sau deteriorat ori dacă titularul și-a schimbat numele. În acest caz, fișa medicală nu este necesară, deoarece duplicatul are aceeași valabilitate pe care o avea vechiul permis.
2. Taxele de permis auto și de certificat de înmatriculare se pot plăti online
Din acest an a fost introdusă posibilitatea de a plăti direct online taxele pentru eliberarea permisului de conducere și a certificatului de înmatriculare al mașinii, așa cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2016. Astfel, cei interesați pot achita taxele, prin internet banking, în conturile serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (lista acestora este anexată la articol).
Documentul de plată trebuie să conțină, conform MAI, prenumele, numele și CNP-ul beneficiarului, tipul documentului solicitat, contul IBAN, codul fiscal și denumirea prefecturii la care va fi depusă cererea de eliberare a documentului și suma de plată. În plus, trebuie precizat că permisul auto poate fi livrat la o adresă indicată de solicitant (excepție de la această regulă fac cei care transmit o cerere de duplicat prin corespondență).
În altă ordine de idei, stadiul emiterii permisului sau certificatului pot fi verificate online, cu ajutorul unei aplicații a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul MAI. În ambele cazuri, șoferii trebuie să-și facă un cont de utilizator pe site și să furnizeze seria documentului, stadiul fiind transmis automat prin e-mail.
3. Verificarea disponibilității unui număr de înmatriculare
Dacă vor un număr de înmatriculare preferențial pentru mașina lor, proprietarii pot afla direct online dacă numărul pe care-l doresc este disponibil. Aplicația online dedicată acestui scop poate fi accesată, de asemenea, pe site-ul DRPCIV, fiind necesar un cont de utilizator.
4. Amenzile de circulație pot fi plătite pe Ghișeul.ro
Șoferii care au încălcat regulile de circulație și care au fost sancționați de către poliție au la dispoziție, pentru plata online, site-ul Ghișeul.ro. În acest sens, contravenienții trebuie să completeze un formular cu mai multe informații, printre care tipul amenzii, seria, numărul și poza procesului-verbal și CNP-ul.
5. Verificarea online a valabilității rovinietei
Valabilitatea rovinietei (taxa obligatorie pentru folosirea rețelei de drumuri naționale și autostrăzi) poate fi verificată cu ajutorul unei aplicații online a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale). Aplicația, ce este disponibilă aici, necesită doar introducerea numărului de înmatriculare al mașinii și a seriei de șasiu (ambele informații se regăsesc în certificatul de înmatriculare).
Legat de rovinietă, trebuie amintit că aceasta poate fi achitată și prin SMS, fără ca cetățenii să fie nevoiți să facă acest lucru în benzinării, de exemplu.
6. Și polița RCA poate fi verificată pe internet
Existența poliței obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), în baza căreia se pot obține despăgubiri în urma accidentelor de circulație, poate fi verificată cu ajutorul unei aplicații online a Autorității de Supraveghere Financiară. Pentru a obține informația dorită, șoferii au nevoie doar de numărul de înmatriculare sau de seria de caroserie a automobilului, precum și de data la care vor să verifice existența poliței RCA.
De asemenea, Autoritatea mai pune la dispoziție și o aplicație pentru aflarea istoricului daunelor plătite în baza unei polițe RCA. În acest caz, este nevoie de numărul de înmatriculare sau de seria de caroserie a automobilului și de CNP sau de CUI (codul unic de identificare).
7. Testarea online a cunoștințelor de legislație rutieră
În afară de verificarea stării emiterii permisului auto sau a certificatului de înmatriculare și a disponibilității unui număr de înmatriculare, site-ul DRPCIV mai are și o aplicație cu teste de legislație rutieră (în zona de servicii online). Acesta este util atât viitorilor, cât și actualilor șoferi care vor să afle cât de bine știu regulile de circulație.
--
Notă: Acest articol face parte din seria „Cetățeanul și statul”, prin intermediul căreia vă informăm despre cele mai importante servicii online pe care le puteți folosi în relația cu autoritățile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.
Comentarii articol (0)