Potrivit Legii nr. 19/2020, în vigoare din 17 martie, "Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat".
Mai exact, cei care au dreptul să stea acasă cu copiii în perioada aceasta, având în vedere că școlile, grădinițele și creșele sunt închise (valabil și pentru bugetari, și pentru angajații de la firmele private) nu stau acasă neplătiți, ci au dreptul la indemnizația de mai sus. Banii sunt plătiți de angajator, dar acesta nu așteaptă să primească ceva de la stat și apoi să plătească sumele respective angajaților care stau acasă. El își recuperează apoi banii din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, fond la care contribuie lunar prin achitarea contribuției asiguratorie de muncă (2,25% din salariul brut). Mai exact, 15% din această contribuție se duce la Fond.
Potrivit legii, prin derogare de la prevederile Legii nr. 200/2006, sumele pentru plata indemnizației se decontează din Fond numai pe perioada în care școlile sunt închise la decizia autorităților.
Apare însă întrebarea: în această perioadă, angajatorii mai achită contribuția asiguratorie de muncă integral? Având în vedere procentele de mai sus și modului în care este alimentat acest Fond din banii virați de angajatori, consultantul fiscal Adrian Bența menționează că "în lipsa altor elemente normative, apreciem că angajatorii vor achita întreaga contribuție CAM și, la cerere, se va deconta indemnizația de la fondul de garantare a creanțelor salariale". Totuși, punctează acesta, nu trebuie să scăpăm din vedere că legea nu sancționează expres, direct niciun angajator care nu va vrea să aplice această lege în următoarea perioadă, ceea ce înseamnă că nu e exclus să vedem situații de neaplicare în practică. Sunt angajatori care își exprimă deja îngrijorarea că vor vedea banii aceștia la fel de greu cum îi văd pe cei pe concediile medicale.
Apreciem însă că angajații care ar avea dreptul să beneficieze de această lege ar putea să facă o sesizare inspectoratelor de muncă de care aparțin pentru a încercare forțarea aplicării acestei legi - în virtutea obligației generale a angajatorilor de a respecta tot ceea ce ține de legislația muncii.
Cine are dreptul să beneficieze de această lege, mai exact? Câte un părinte din fiecare familie/alt îngrijitor, dar și părinții din familiile monoparentale, cu condiția ca (în mod cumulativ):
- să aibă în grijă copii înscriși în învățământ sub 12 ani sau copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani;
- să nu aibă posibilitatea efectivă de a lucra de acasă.
Totuși, am putea vedea lămuriri suplimentare privitor inclusiv la recuperarea banilor într-o hotărâre de Guvern pentru aplicarea acestei legi. Ministrul muncii preciza recent că ea va fi adoptată în proxima ședință de Guvern.
Comentarii articol (9)