„Solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programului «Prima casă», aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei legi, li se aplică dispoziţiile legale în vigoare la data depunerii lor”, prevede proiectul de lege adoptat recent de Parlament, care, pentru a se aplica, mai trebuie doar semnat de șeful statului.
Alte reguli tranzitorii nu există cu privire la trecerea de la „Prima casă” la „O fanilie, o casă”, ceea ce înseamnă că regulile se vor schimba din mers, din moment ce actualmente se pot depune deja cereri în cadrul „Prima casă 2020”.
Așadar, regulile programului „O familie, o casă” se vor aplica din următoarea zi de după intrarea în vigoare a noului proiect de lege.
Totuși, sunt șanse să apară întârzieri la analizarea și soluționarea dosarelor cărora li se vor aplica regulile pentru „O familie, o casă”. Asta pentru că, odată ce va apărea în Monitorul Oficial proiectul amintit mai sus, vor fi necesare unele modificări legislative de plan secundar din partea Guvernului.
Concret, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului cu programul nou, Guvernul va trebui să aprobe, prin hotărâre, modificarea normelor pentru aplicarea „Prima casă”, pentru a le adapta la noua formă a programului. Totodată, în 60 de zile Ministerul Finanțelor va trebui să emită un ordin cu procedura de acordare a subvențiilor în „O familie, o casă”.
Atenție! Transformarea „Prima casă” în „O familie, o casă” nu se aplică momentan. Pentru a fi posibilă, proiectul de lege adoptat de Parlament trebuie semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)