Pe partea de măsuri aplicabile direct și imediat, (1) angajatorii publici și privați trebuie să-și treacă salariații, acolo unde se poate, pe munca la domiciliu sau pe telemuncă, atât timp cât durează starea de urgență. Măsura se poate lua unilateral, fără să fie necesar acordul salariaților.
Totodată, timp de 30 de zile (2) se suspendă controalele inspectorilor muncii. Prin excepție, verificări se pot face numai pentru cercetarea accidentelor de muncă, pentru reclamațiile referitoare la fapte grave ale angajatorilor și pentru verificarea respectării hotărârilor date de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Referitor la (3) contractele colective de muncă (și la alte acorduri colective), valabilitatea acestora se menține și în timpul stării de urgență. În același timp, sunt interzise conflictele colective de muncă în domeniile esențiale în această perioadă (energetic, nuclear, sanitar, telecomunicații, transporturi feroviare, salubrizare etc.).
Apoi, urmează să se dea un ordin al ministrului muncii cu (4) măsuri pentru protejarea salariaților și familiilor din domeniile economice a căror activitate este afectată sau oprită total/parțial, din decizia autorităților publice, în timpul stării de urgență. Iar persoanele care primesc stimulent de inserție vor primi banii în continuare, dacă își pierd locul de muncă din cauza coronavirusului.
(5) Concediile medicale de carantină se decontează cu prioritate față de celelalte categorii de concedii medicale. Mai precis, este vorba de acele concedii acordate salariaților care fie sunt infectați cu coronavirus, fie sunt în carantină, fie sunt în autoizolare la domiciliu.
Mai departe, (6) instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională pot face angajări, la nevoie, fără concurs. Încadrarea în muncă se face pentru o perioadă determinată de șase luni - ori personal din surse externe, ori cadre aflate în rezervă. Aceeași măsură se aplică și în cazul unităților sanitare și al serviciilor de asistență socială - se pot angaja personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și nu numai.
Tot la nivelul statului, trebuie precizat că noul concediu pentru perioadele de suspendare a cursurilor școlare nu se va aplica pentru cei din sistemul național de apărare, din penitenciare, din unitățile sanitare publice și nu numai. În compensare, aceste categorii de salariați vor primi majorări salariale, însă numai dacă celălalt părinte nu poate lua concediul respectiv.
Desigur, autoritățile vor putea ajuta angajatorii și salariații lor și prin (7) derogări de la legislația în vigoare, dacă sunt afectați de răspândirea coronavirusului.
Pe partea de măsuri ce se vor aplica gradual, în funcție de evoluția răspândirii coronavirusului, vorbim de (8) chestiuni generale care pot afecta inclusiv angajatorii.
Printre altele, este vorba de carantinarea anumitor clădiri, localități sau zone geografice, închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat, limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone sau între anumite ore, dar și ieșirea din zonele respective.
Tot aici, mai merită precizate interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice.
Context: Starea de urgență a fost decretată de președintele țării din cauza răspândirii infecțiilor cu coronavirus în România, în ideea de a proteja populația, a ușura activitatea autorităților și a împiedica răspândirea îmbolnăvirilor pe scară largă.