Atât decretul președintelui României prin care a fost instituită starea de urgență (publicat ieri în Monitorul Oficial), cât și ONRC, pe site-ul propriu, prevăd că activitatea acestei din urmă instituții se va desfășura exclusiv prin mijloace de comunicare electronică, pe o perioadă de 30 de zile.
Practic, „activitatea Oficiului Național al Registrului Comerțului și a oficiilor registrelor comerțului de pe lângă tribunale continuă în ceea ce privește înregistrarea mențiunilor privind persoanele juridice și persoanele fizice înregistrate în registrul comerțului”, este menționat în decret, dar doar prin mail sau prin intermediul portalului de servicii online al ONRC.
Cererea de înregistrare a mențiunilor și a documentelor va fi anexată (de exemplu, la e-mail) și va avea încorporată, atașată sau logic asociată semnătura electronică extinsă (pentru mai multe informații deaspre aceasta, aici).
Cum spuneam și mai sus, pe lângă e-mail, cei interesați mai au opținuea folosirii portalului specific al ONRC, astfel cum este explicat în aceste instrucțiuni.
În concret, următoarele adrese sunt relevante, în acest context, pentru persoanele interesate:
- pentru găsirea formularelor tip;
- adresa de e-mail a ONRC;
- adresele de e-mail a oficiilor ONRC de pe lângă tribunale;
- adresa de accesare a portalului ONRC de servicii online (alternativă la folosirea e-mail).
După aceea, informații, extrase de registru și certificate constatatoare, rapoarte istorice, stastici sau copii de pe documentele de înregistrare vor fi eliberate, în continuare, însă tot prin mijloace electronice. Același lucru se aplică în privința oricărui tip de asistență oferită de ONRC.