Astfel, potrivit legislației penale, comiterea unei infracțiuni de către o persoană care profită de situația prilejuită de o calamitate, de starea de asediu sau starea de urgență reprezintă o circumstanță agravantă, caz în care se poate aplica pedeapa maximă.
Mai mult de atât, Codul penal actual prevede că, atunci când pedeapsa maximă nu este suficientă, în cazul închisorii se mai poate adăuga un spor de până la doi ani, iar în cazul amenzii se mai poate aplica un spor de cel mult o treime din maxim.
Acest lucru a fost reamintit marți de către reprezentanții autorităților, în cadrul unei conferințe de presă în care a fost anunțată instituirea unor noi măsuri, ce se aplică la nivelul întregii țări, pentru prevenirea răspândirii noului tip decoronavirus, COVID-19.
De altfel, încercarea de limitare a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 a reprezentat motivul pentru care președintele țării a luat decizia instituirii stării de urgență la nivel național timp de 30 de zile. În toată această perioadă, se aplică o serie de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică.
O parte dintre aceste măsuri vizează, printre altele, închiderea școlilor pe toată perioada stării de urgență, suspendarea unor executări silite, păstrarea stimulentelor de inserție, posibilitatea de suspendare a contractelor de finanțare cu fonduri europene etc.
Comentarii articol (0)