Buna dimineata,
doresc sa ma lamureasca cineva ce se-ntampla in urmatoarele cazuri:
Caz 1: Persoana X comite 3 fapte penale diferite la date diferite,prima fapta 03.03.2006, a doua fapta 10.06.2006 si a treia 23.10.2006.
Incepe ancheta pentru fapta cu nr 2 din data de 10.06.2006, persoana este condamnata la N ani cu executare, moment in care se descopera si prima fapta, se judeca si primeste iar condamnare cu executare de M ani.
Ce se-ntampla in acest caz daca M>N, urmeaza sa ispaseasca numarul de ani primiti pentru fapta din 03.03.2006 sau la anii N se adauga M ani?
Caz 2:Fapta 3 (23.10.2006)este descoperita in timp ce persoana X este in libertate conditionata, incepe procesul, se judeca..etc.In cazul in care va fi gasit vinovat si condamnat la P ani,ce se-ntampla?
Multumesc si apreciez efortul dvstra de a ma lamuri!
Daca toate faptele au fost descoperite inainte de a exista vreo hotarare definitiva de condamnare , exista un concurs de infractiuni situatie in care cele 3 infractiuni se contopesc, se stabileste pedeapsa fiecare infractiune concurenta , urmand sa se aplice pedeapsa cea mai grea care poate fi sporita pana la maximul ei special si la care se mai poate adauga si un spor de pana la 5 ani.
Daca s-au mai comis fapte dupa condamnarea cel putin a uneia dintre fapte, avem stare de recidiva. Lucrurile stau diferit in privinta acestor aspecte.
Daca in timpul termenului de incercare dispus de instanta ca urmare a suspendarii conditionate , se descopera fapte savarsite anterior ramanerii definitive a hotararii de condamnare cu suspendarea conditionata si pentru care s-a aplicat tot pedeapsa inchisorii ,are loc anularea acestei masuri .
Doamna Legally nu inteleg urmatoarea propozitie:
"Daca s-au mai comis fapte dupa condamnarea cel putin a uneia dintre fapte, avem stare de recidiva. Lucrurile sta diferit in privinta acestor aspecte."
Daca faptele au fost comise in 03.03.2006, a doua fapta 10.06.2006 si a treia 23.10.2006 este condamnat in 08.11 2009 pentru fapta din 10.06.2006 ce inseamna din punctul dvstra de vedere savarsirea unei fapte dupa condamnare? adica se considera fapta comisa dupa condamnare fapta savarsita in 23.10.2006 sau faptele care vor fi comise dupa data de 08.11.2009 se vor considera fapte comise dupa condamnare care duc la starea speciala de recidiva?
Ma refeream la fapte care s-ar fi comis dupa data de 8-11-2009. Daca faptele au fost comise anterior hotararii definitive de condamnare nu avem stare de recidiva ci concurs de infractiuni, caz i ncare, la individualizarea pedepselor se adopta sistemul cumulului judic , dupa cum vi l-am descris in mesajul anterior. Acest sistem se aplica indiferent daca toate infractiunile au fost descopeite si snactionate concomitent, de aceaasi instanta , la aceeasi data sau la date diferite.
Conform art. 36 C. penal , daca o infractiune concurenta este judecata ulterior, se vor aplica dispozitiile din art 34 si 35 C. penal, adica, daca se vor stabili numasi pedepse cu inchisoarea , se vor compara pedepsele stabilite pt. infractiunile concurente si se va aplica pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporita , in 2 etape( sporirea pana la maximul special si adaugarea inca unui spor , de pana la 5 ani) .
Multumesc pentru clarificare.
Totusi, va rog sa-mi explicati in clar ce se-ntampla daca dupa ce este condamnat, in timp ce-si ispaseste pedeapsa de 3 ani primita pe 8-11-2009, se descopera fapta comisa pe 23-10-2006 timp de 4 ani este judecat dupa care primeste condamnare de 4 ani cu executare?
In conditiile acestea, persoana X este in libertatea pt ca deja si-a ispasit pedeapsa de 3 ani..ce se-ntampla?O sa fie arestat si inchis pentru a ispasi inca 1 an(diferenta intre noua pedeapsa si pedeapsa deja ispasita?) sau care este procedura?
In principiu , procedura este cea prevazuta in Art. 34, 35 si 36 Cod penal. In majoritatea situatiilor se face aplicarea acestora .Este vorba despre cumulul juridic
Conform Art. 36 alin 3- Daca infractorul a executat in total sau in parte pedeapsa aplicata prin hotararea anterioara, ceea ce s-a executat se scade din durata pedeapsei aplicate pentru infractiunile concurente. Si o mentiune, daca anterior mai fusese aplicat si un spor, acela se va mentine, impunandu-se cu atat mai mult , intrucat, prin comiterea mai multor infractiuni , pericolul social este cu atat mai ridicat, iar pedeapsa ce se va da spre executare se impune a fi mai aspra.
Totusi , la individualizarea judiciara a pedepsei se poate tine seama de o serie de elemente care pot agrava sau atenua pedeapsa, de stari, situatii, imprejurari....nu stiu ce sa va mai spun , vorbind totusi despre fapte in privinta carora nu am vreo cunostina. Sper ca alte opinii mai avizate sa va poata lamuri pe deplin .Va urez mult succes.