avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Transformarea recidivei in concurs
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Transformarea recidivei in concurs

Bunaseara. Am si eu o mare nelamurire. O cunostinta mi-a povestit recent ca a savarsit 3 infractiuni:
- Infractiunea 1. Furt calificat savarsit in ianuarie 2004. Nedescoperita inca de organele de politie.
- Infractiunea 2. Furt calificat savarsit in martie 2004. A fost prins la cateva ore dupa savarsirea faptei, a fost arestat preventiv, judecat, si condamnat la 5 ani inchisoare. S-a liberat conditionat in mai 2007 (trebuia sa faca 3 ani si 4 luni din cei 5 primiti, dar a facut mai putin caci a avut zile castigate prin munca).
- Infractiunea 3. In decembrie 2008, a savarsit iarasi un furt calificat, fiind iarasi prins, arestat.preventiv si condamnat la 6 ani inchisoare, din care pana acum a executat 1 an si 2 luni.

Discutand cu el, mi-a spus ca vrea sa se autodenunte cu privire la prima infractiune (cea din ianuarie 2004), caci astfel ar dispare recidiva, toate cele 3 infractiuni devenind concurente.

Mie mi se pare absurd ce spune el. Problema este insa ca nu este prima persoana la care aud asa ceva. Si toti care mi-au mai spus, erau foarte convinsi de ce spuneau. As ruga daca poate cineva sa imi spuna: este posibila o astfel de transformare a recidivei in concurs ? Si daca da, in baza carui text de lege ?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 22:11, 17 Februarie 2010
concurs de infractiuni?nu mai este cazul.Este concurs de infractiuni cind prin aceiasi unitate de vointa se sav.mai multe fapte antisociale dar el le-a sav.la intervale mari de timp.
Eu as vedea mai bine o contopire a pedepselor.
Ceea ce diferentieaza concursul de infractiuni de starea de recidiva este lipsa unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
( recidiva nu e retinuta cand infractiunea a fost savarsita in timpul minoritatii, e una din culpa, a fost amnistiata, s-a implinit termenul de reabilitare sau s-a pronuntat reabilitarea- art.38 din Codul Penal )


- Infractiunea 2. Furt calificat savarsit in martie 2004. A fost prins la cateva ore dupa savarsirea faptei, a fost arestat preventiv, judecat, si condamnat la 5 ani inchisoare. S-a liberat conditionat in mai 2007 (trebuia sa faca 3 ani si 4 luni din cei 5 primiti, dar a facut mai putin caci a avut zile castigate prin munca).
- Infractiunea 3. In decembrie 2008, a savarsit iarasi un furt calificat, fiind iarasi prins, arestat.preventiv si condamnat la 6 ani inchisoare, din care pana acum a executat 1 an si 2 luni.


Din datele mentionate de dumneavoastra , e retinuta recidiva postcondamnatorie.



Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
in ultima perioada foarte multi condamnati recurg la aceasta cale de eludare a legii. nu toate instantele contopesc acest gen de condamnari dar in marea lor majoritate o fac. cele care contopesc fac acest lucru datorita faptului ca atunci cand face autodenuntul pentru acea infractiune va primi o condamnare care va fi concurenta atat cu condamnarea 2 cat si cu condamnarea 3 si conf art 33 lit a,art 34,art 36 si art 39 cod penal le va contopi ,va aplica sau nu un spor de contopire si va deduce perioadele executate. in general se acorda spor.acum trebuie sa se gandeasca serios si tinand cont de complexitatea dosarelor pe care le are (nu cred ca pentru o singura infractiune i-a dat 5 ani prima data si nici 6 a doua) ca nu cumva sa-i aplice un spor prea mare de contopire si sa nu-i foloseasca la nimic deducerea facuta mai ales daca ii aplica un spor de 4 ani si o luna sarind de pedeapsa de 10 ani merge cu 9 luni la an ca an juridic
I-a dat pedepse mari pentru ca mai avusese si mai inainte condamnari. Se reabilitase pentru ele, dar s-a retiut "traseul infractional".

Revenind strict la speta, nu inteleg cum se poate aplica art. 33 al. 1 lit. a. Caci conditia testului de lege este ca pentru nici una din infractiuni sa nu se fi pronuntat condamnare definitiva. Ori in speta, exista o astfel de condamnare pentru infractiunea 2.
Intr-adevar, se pare ca in aceasta speta nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru concursul de infractiuni, intrucat exista o hotarare definitiva de condamnare, insa nici acelea pentru recidiva, intrucat infractiunea nedenuntata inca este comisa anterior celei pentru care s-a pronuntat deja o hotarare.
Este cumva o situatie nereglementata foarte clar , deoarece nu ne aflam nici in situatia unei pluralitati intermediare.Parerea mea este ca in caz ca acest condamnat se va autodenunta cu privire la fapta comisa anterior si nedescoperita, se va pronunta o hotarare separata , pentru acea infractiune , neputandu-se aplica regulile de la concurs.
Pe de alta parte, in art. 36 Cod Penal este reglementata institutia contopirii pedepselor aplicate prin hotarari de condamnare diferite. Exista doua ipoteze reglementate de acest articol si una nereglementata de catre Codul Penal:
1. Situatia in care, dupa condamnarea definitiva pentru o infractiune, infractorul e judecat pentru o alta infractiune . Intr-un asemenea caz instanta va proceda la stabilirea pedepsei pentru cea de-a doua infractiune si apoi o va contopi potrivit art. 34, cu pedeapsa aplicata anterior pentru prima fapta. Aceasta prima pedeapsa se bucura de autoritate de lucru judecat, astfel ca instanta nu va putea sa o modifice. Daca cel condamnat , de exemplu, s-ar fi aflat in situatia unei condamnari cu suspendarea conditionata, iar in acest timp ar fi fost descoperita o fapta comisa anterior dispunerii acestei masuri, s-ar fi putut anula hotararea respectiva, urmand ca cele 2 infractiuni sa devina concurente , aplicandu-se regulile concursului , respectiv stabilirea pedepsei pentru fiecare , apoi, aplicarea celei mai grele , sporirea pedepsei pana la maximul special si aplicarea inca a unui spor, daca instanta ar fi considerat necesar.
@r.gabi, dvs. cred ca ne puteti scoate din aceasta dilema...
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

patru dosare penale - contopire pedepse, posibilitate eliberare conditionata maneageorge99 maneageorge99 Buna ziua !Am ispasit 2 ani dintr-o pedeapsa cu executare de 4 ani si m-am eliberat conditionat in iarna anului 1998. In anul 2000 am fost condamnat la 2 ani ... (vezi toată discuția)
Contopirea pedepselor : o mica explicare ady01 ady01 Buna ziua , am si eu o intrebare , am avut o pedeapsa de 21 de luni in austria dintre care am executat 14 luni , iar in romania mai am o pedeapsa de 24 de luni ... (vezi toată discuția)
Computare dupa contopirea pedepselor cu inchisoarea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Avem asa : 1 ) Condamnare definitiva in anul 2007 pentru o fapta din 2007.Sentinta nr 1 / 2007.Pedeapsa 3 ani. 2 ) Condamnare definitiva pentru fapta ... (vezi toată discuția)