Avem asa :
1 ) Condamnare definitiva in anul 2007 pentru o fapta din 2007.Sentinta nr 1 / 2007.Pedeapsa 3 ani.
2 ) Condamnare definitiva pentru fapta savarsita in anul 2010.Sentinta nr. 2 /2010.Ramane un rest de executat inculpatul fiind in stare de recidiva postcondamnatorie.Se aplica o pedeapsa de 3 ani si 6 luni si la care se va aplica un spor de 6 luni.Pedeapsa rezultanta va fi de 4 ani.
3 ) Ulterior, mai apare o condamnare definiva in anul 2010 pentru fapta savarsita in anul 2006.Sentinta nr. 3 / 2010. Si in acest caz se aplica o pedeapsa de 3 ani si 6 luni si la care se va aplica un spor de 6 luni.Pedeapsa rezultanta va fi de 4 ani.
___________________________________________
Contopirea pedepselor trebuie facuta in baza legii, fiind vorba de un text de lege imperativ.
Intrebarea este : cele trei hotarari se vor contopi si se va scadea pedeapsa executata de 2 ani si 2 luni dupa ce se va face contopirea pedepselor din Sentinta nr 1 / 2007, Sentinta nr. 2 /2010, Sentinta nr. 3 / 2010, in cazul aparitiei sentintei nr. 4 / 2011?
Va rezulta, dupa contopire, sentinta nr. 4 / 2011, in care pedeapsa rezultanta va fi de 4 ani si 6 luni ( sa zicem) si se va deduce restul de pedeapsa ce s-a executat, adica pedeapsa de 2 ani si doua luni se va deduce ?
Ce parere aveti ?
Daca ati avea si ceva practica judiciara pe speta ar fi perfect.Cu siguranta ca trebuie sa existe, dar inca nu am gasit.Trebuie sa mai caut…
Este interesat de vazut practica judiciara indiferent de faptul ca, sustine favorabil sau nefavorabil intrebarea mea.
Deducerea nu se poate face decat daca este vorba de fapte concurente.
In lipsa existentei faptei concurente din sentinta nr e nu se deduce pedeapsa executata.
Adica sentinta nr 1 si sentinta nr 2 dupa contopire nu va duce la deducere.Este vorba de fapta din 2010 care nu este o fapta concurenta.
Fara contopirea celor 3 pedepse nu se va face deducerea...
Pai nu sunt fapte concurente, insa nu se aplica regulile de la concursul de infractiuni? Situatia in care se mai descopera o fapta , dupa ramanerea definitiva de condamnare si eventual, dupa inceperea executarii pedepsei.Ceea ce s-a executat, urmeaza a se deduce din pedeapsa pronuntata pentru noua infractiune.
Da, se aplica regulile de la concursul de infractiuni dar fara fapta din 2006 adica sentinta nr 3 / 2010 chiar in caz de contopire nu se deduce ce a executat.
Adica daca se contopest doar pedepsele din sentintele nr 1 si nr. 2 nu se va deduce ce a executat.
Sentinta nr 2, chiar daca se contopeste cu sentinta nr 1 nu va opera deducerea.
Se va contopi restul de pedeapsa care il mai avea de executat cu pedeapsa ce s-a aplicat pentru fapta din 2010 adica sentinta nr 2.
Si de aici apare alta intrebare.
Nu cumva trebuie contopite toate 3 pedepse intr-un singur proces?
Este destul de incurcata situatia dar cred ca ai inteles.
ALTA VARIANTA POSIBILA.
Adica, consider ca este de preferat ca, sa se ajunga la judecarea tuturor celor 3 fapte la care am facut referire in cele 3 sentinte intr-un singur proces si sa se faca deducerea deoarece faptele se vor reuni intr-un singur mandat de executare a pedepsei.
MA REINTORC LA PRIMA VARIANTA ( adica PRIMA POSTARE)
Cu toate ca, prin contopirea in prima varianta ( a se vedea prima postare) se va ajunge la acelasi lucru.
Dupa parerea mea, asa fiind si legea, instanta nu va putea sa nu faca contopirea si sa emita un singur mandat de executare a pedepsei, chiar daca nu toate faptele sunt concurente. Ceea intereseaza inculpatul este deducerea pedepsei si nu neaparat contopirea.
Se poate obseva ca, de fapt, pedepsele vor fi concurente si nu toate faptele.
Dar deducerea se va putea face si pentru fapta din 2010.
Avem fapte din 2006, 2007 si 2010 dintre care doar pentru cea din 2007 exista o pedeapsa definitiva in acest moment.Celelalte sunt in curs de judecata.
Dvs. ati intilnit in practica multe situatii. Din punct de vedere teoretic , eu vad asa lucurile cum le-am expus.Iau in calcul si ceea ce ati scris la ,,alta varianta posibila", de fapt cred asa ar trebui sa se intample.Desfiintarea hotararii pentru pedeapsa aflata in executare si pronuntarea unei noi hotarari pe baza contopirii si deducerii aferente, cu aplicarea pedepsei rezultante...