avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... contopirea pedepselor : o mica explicare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

contopirea pedepselor : o mica explicare

Buna ziua , am si eu o intrebare , am avut o pedeapsa de 21 de luni in austria dintre care am executat 14 luni , iar in romania mai am o pedeapsa de 24 de luni pe ntru cunducere fara permis , acuma as vrea sa stiu daca merge sa fac contopirea cu pedepsei de 24 de luni cu cea pe care deja am executato si daca merge la ce consecinte as putea sa ma astept , adica un surplus de pedeapsa si cam cat ar fii , sau lasat la pedeapsa executata .
VA MULTUMESC si astept un mic saft , raspuns
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 08:53, 3 Martie 2012
In primul rand trebuie stabilit daca cele doua fapte pentru care ati fost condamnat sunt concurente - au fost savarsite inainte de a se pronunta o hotarare definitiva pentru una dintre ele) sau se gasesc in alte situatii; variantele ar fi:
1. cele doua fapte sunt concurente;
2. cea de-a doua este savarasita in recidiva postcondamnatorie sau postexecutorie;
3. dupa prima condamnare ati savarsit a doua infractiune, inainte de inceperea executarii pedepsei, in timpul executarii acesteia sau in stare de evadare, si nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru starea de recidiva - aceasta situatie se numeste pluralitate intermediara

In toate cazurile cele doua pedepse se pot contopi. Difera doar regulile:
In cazul concursului sau pluralitatii intermediare se va face contopirea dupa regulile prevazute la art.34 lit.b) Cod penal, pronuntatndu-se pedeapsa ce mai grea, iar daca acest maxim nu este indestulator, el POATE FI SPORIT pana la 5 ani
Daca se stabileste ca exista recidiva, sporul poate fi pana la 7 ani sau pana la maximul special al pedepsei - care poate fi sporit cu chiar 10 ani daca este vorba despre o recidiva postexecutorie.

De retinut ca puteti investi instanta cu cererea de contopire numai dupa ce, in prealabil, ati facut demersurile pentru recunosterea in Romania a hotararii pronuntate in strainatate.

Regulile prevazute in Codul penal indica in cazul dvs. o rezultanta de 24 de luni (presupunand ca nu va da niciun spor), din care se deduce (se scade)
- partea de pedeapsa ce s-a executat de la data existentei recidivei si pana la momentul pronuntarii sau ramanerii definitive a celei de-a doua hotarari de condamnare;
- sau partea deja executata in cazul in care se stabileste concursul de infractiuni sau pluralitatea intermediara.

Da, teoretic va ramane o diferenta de executat, dar am impresia ca ati fost liberat conditionat pentru prima fapta, intrucat ati executat exact doua treimi, iar pentru a doua fapta ati primit cu suspendare si atunci ar ramane doar sa fiti monitorizat pentru perioada ramasa, in libertate.
Calificarea intr-un sens sau altul are in vedere si latura subiectiva a primei infractiunii savarsite si varsta la care ati savarsit-o.

Solicitarea inaintata necesita o analiza amanuntita de specialitate.
Daca faptele sunt concurente se poate discuta despre contopire.
Daca faptele nu sunt concurente nu are sens sa faceti ceva.
Incercati sa consultati un avocat care sa va lamureasca verbal.
Din cate inteleg nu aveti nici acte.Daca aveti discutati cu avocatul.
explicati la ce moment au fost savarsite infractiunile si la ce data au ramas definitive hotararile de condamnare.
daca sunt concurente , chiar daca vi se va aplica spor 3-4 luni tot iesiti in castig.
Intr-adevar, este foarte importanta precizarea colegilor mei, va este favorabila cererea de contopire a pedepselor numai daca faptele sunt concurente.
Pe data de 01-02-2011 am primit condamnarea de 21 de luni in Austria pentru invinuirea unor furturi , la care pe data de 06-02-2011 am ramas definitiv , pe data de 21-06-2011 am fost condamnat in Arad la o pedeapsa de 24 de luni pentru conducere fara permis la care pe data de 22-08-2011 am ramas definitiv la arad , eu deja am depus actele de contopire au fost accepatate si chiar am consultat un barou de avocati dar nu ma-u ajutat mai cu nimic si nu mi-a spus mai nimic concret totul ma dus de pe o zii pe alta , iar acte detin , sper ca am fost mai explicid .
Va multumesc

Alte discuții în legătură

patru dosare penale - contopire pedepse, posibilitate eliberare conditionata maneageorge99 maneageorge99 Buna ziua !Am ispasit 2 ani dintr-o pedeapsa cu executare de 4 ani si m-am eliberat conditionat in iarna anului 1998. In anul 2000 am fost condamnat la 2 ani ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal 2014 alinamihaipaula alinamihaipaula la intearea in vigoare a noului cod penal la 1 februari 2014 cad scorurile de contopire a pedepselor? (vezi toată discuția)
Contopirea pedepselor zeceluni zeceluni Salut, Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste contopirea unor pedepse! Mentionez ca este vorba de 3 condamnari, iar toate faptele sunt concurente: 1- ... (vezi toată discuția)