Regulile în funcție de care statul acoperă indemnizațiile de șomaj tehnic pentru firmele afectate de coronavirus sunt incluse în Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020, care a fost modificată azi prin Ordonanța de urgență a Guvernului 32/2020. În mare, s-a simplificat procedura inițială de acordare a banilor pentru șomajul tehnic.
În primul rând, (1) orice angajator afectat direct sau indirect de coronavirus poate cere subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic, dar numai pentru perioada de stare de urgență. Sunt vizați atât angajatorii care își întrerup activitatea, cât și cei care și-o reduc. De precizat că, dacă salariații au mai multe contracte de muncă și unul dintre ele este activ (normă întreagă), nu primesc șomaj tehnic, însă dacă toate sunt inactive - primesc șomaj tehnic pentru contractul cu salariul cel mai bun.
Apoi, o altă modificare majoră este (2) eliminarea necesității certificatului de stare de urgență pentru angajatorii cu afacerile închise din deciziile autorităților. Practic, toți angajatorii vor cere bani de șomaj tehnic pentru salariați prin depunerea unei cereri, a unei declarații pe propria răspundere și a unei liste cu angajații ce vor primi banii. Modelele acestor trei documente trebuie stabilite prin ordin al Ministerului Muncii, pentru ca procedura să fie operațională.
În fine, altă modificare importantă este că (3) banii ceruți lunar de angajatori pentru plata indemnizațiilor de șomaj tehnic vor veni mai repede decât se dorea inițial: în doar 15 zile de la depunerea documentației necesare, nu în 30 de zile. Apoi, în maximum trei zile lucrătoare de la viramentul bancar, indemnizațiile nete trebuie să ajungă la salariați.
Așadar, procedura este, în mare, aceasta: angajatorul cere bani la începutul lunii curente pentru plata șomajului tehnic aferent lunii anterioare. Banii pentru indemnizațiile brute vin în cel mult 15 zile de la solicitare și indemnizațiile nete pot fi plătite salariaților în trei zile lucrătoare, după care angajatorul depune declarația 112 și virează la stat ce rămâne până la data de 25 a lunii următoare primirii banilor - taxele aferente (contribuțiile de pensii și sănătate și impozitul pe venit). Important: Chiar dacă nu se achită contribuția la muncă, salariații în șomaj tehnic sunt asigurați automat pentru concedii medicale.
Pentru perioada 16-31 martie 2020, angajatorii vor cere banii la începutul lunii aprilie 2020. Pentru perioada 1-14 aprilie 2020 (cel puțin), angajatorii vor cere banii la începutul lunii mai 2020. Cele două perioade reprezintă intervalul stării de urgență, dar acesta poate fi prelungit dacă e nevoie.
Indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, însă statul acoperă cel mult 75% din câștigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferența (dacă vor și dacă au bani destui).
Cum se stabiliseră inițial regulile
Potrivit prevederilor inițiale ale OUG 30/2020, era vorba de două categorii de firme care puteau primi ajutorul statului pentru plata salariaților trimiși în șomaj tehnic.
Mai întâi, era vorba de companiile care se închid (sau își reduc activitatea) în urma deciziilor autorităților în perioada stării de urgență - restaurante, baruri, cafenele, hoteluri, instituții de spectacol, de exemplu. Pentru acestea, statul urma să acopere integral indemnizația de șomaj tehnic de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut aferent anului 2020. Condiția era ca firmele să obțină un certificat de stare de urgență de la Ministerul Economiei.
Apoi veneau companiile care sunt afectate indirect de răspândirea coronavirusului și n-au destui bani pentru plata salariilor. Dacă acestea își reduc activitatea, indiferent dacă în timpul stării de urgență sau în afara ei, puteau beneficia de subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru maximum 75% dintre salariații activi. În acest caz, subvenționarea s-ar fi făcut în baza unei declarații pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor, din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, de cel puțin 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 și că n-are capacitatea financiară pentru a plăti toți salariații.
În mod normal, Codul muncii prevede că indemnizația de șomaj tehnic de 75% din salariul de bază este acoperită integral de către angajator. Șomajul tehnic reprezintă o întrerupere temporară a activității firmei din motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Comentarii articol (14)