Concret, explicațiile sunt cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020, actul prin care s-a stabilit că statul va acoperi indemnizațiile de șomaj tehnic pentru companiile în dificultate.
„Pe perioada stării de urgență (...), pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului (...), ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (...)”, scrie la articolul XI.
Apoi, este subliniat faptul că, pentru indemnizația de șomaj tehnic, se datorează contribuția la pensii (cotă: 25%), contribuția la sănătate (cotă: 10%) și impozitul pe venit (cotă: 10%, care se aplică la suma rămasă după scăderea din indemnizația brută a contribuțiilor de pensii și sănătate). Plata contribuției asiguratorii pentru muncă nu este necesară pentru șomajul tehnic. Dar, prin OUG 32/2020, care a apărut aseară în Monitorul Oficial, s-a precizat că salariații sunt asigurați din oficiu pentru concedii medicale, chiar dacă necesitatea contribuției de muncă dispare pe durata șomajului tehnic.
Obligația de declarare și plată a taxelor aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic este una ce revine angajatorului, sumele fiind acoperite din indemnizațiile brute plătite de stat. Mai precis, în OUG 30/2020 scrie așa: „calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj”.
Declararea taxelor pentru indemnizația de șomaj tehnic se va face prin formularul fiscal 112 până la data de 25 a lunii următoare celei în care vin banii de la stat. Tot până atunci se va face și plata efectivă a taxelor.
Așadar, pentru indemnizația de șomaj tehnic, statul acoperă nu doar suma netă ce ajunge la salariat, ci și taxele aferente. Statul dă angajatorului indemnizațiile brute, angajatorul plătește salariaților indemnizațiile nete, iar apoi returnează statului ce rămâne ca taxe.
Procedural, banii de șomaj tehnic se cer lunar statului - la începutul lunii curente pentru luna anterioară. Mai precis, pentru șomajul tehnic aferent perioadei 16-31 martie 2020, documentația se depune la începutul lunii aprilie 2020. Iar pentru șomajul tehnic aferent perioadei 1-14 aprilie, documentația se depune la începutul lunii mai 2020. Cele două perioade reprezintă intervalul actual al stării de urgență, care însă va putea fi prelungit dacă este necesar. Atenție: Documentația de solicitare a banilor trebuie stabilită prin ordin al Ministerului Muncii pentru ca procedura să fie operațională.
Banii pentru indemnizațiile brute vin în cel mult 15 zile de la solicitare și apoi indemnizațiile nete pot fi plătite salariaților în trei zile lucrătoare. În luna următoare celei în care vin banii de la stat apare și obligația de depunere a formularului 112 și de plată a taxelor. Pentru indemnizațiile aferente lunii martie 2020, declararea și plata taxelor se vor face în mai 2020, iar pentru indemnizațiile aferente lunii aprilie 2020, declararea și plata taxelor se vor face în iunie 2020.