avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea contributiilor sociale pe perioada de somaj ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea contributiilor sociale pe perioada de somaj tehnic

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri: Ma aflu in a patra luna de somaj tehnic si vreau sa stiu daca facilitatile oferite de stat angajatorului ( ex reducerea contributiilor sociale ..etc) se reflecta in vreun fel in salariul net.

Astept cu interes raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:29, 6 Mai 2009
Va citez din OUG 28/2009:
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prin sintagma contributii de asigurari sociale se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat.
(5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Ordonanta este aparuta in martie 2009. Deci pentru veniturile corespunzatoare lunii aprilie ar trebui sa se resimta clar o diferenta in venitul dvs net. Iar drepturile pe luna aprilie le primiti acum in mai si atunci veti putea vedea diferenta la net.
Buna ziua ,

As avea inca o nelamurire : Aceasta Ordonanta de cand a intrat in vigoare? Este obligatorie si retroactiva ?
OUG28/2009 a intrat in vigoare pe data de 25.03.2009 si nu isi produce efectele retroactiv(Conform art. 15 din Constitutie: Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.).
La ce anume va referiti prin "obligatoriu"?
Buna ziua,

Va multumesc pt atentia acordata intrebarilor mele !.Insa mai vin cu una :) Cum se procedeaza in situatia in care intr-o luna ,2 sapt vin la munca si sunt pontata 100% iar restul 85%.Ma refer la calcul contributiilor sociale.

Alte discuții în legătură

Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ruxandralider ruxandralider Va rog sa-mi spuneti daca perioada in care am fost in somaj tehnic se pune la vechime. In aceasta perioada contractul de munca a fost suspendat. (vezi toată discuția)