În Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă scrie că și PFA-urile se pot asigura, dacă vor, în sistemul asigurărilor de șomaj. La fel și asociații din companii.
Lucrătorii independenți încheie un contract de asigurare pentru șomaj cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își au domiciliul/reședința, dacă au cel puțin vârsta de 18 ani și sunt asigurați în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Asta înseamnă că PFA-urile ar trebui să-și plătească, dacă nu sunt obligate (având venituri sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie), contribuțiile sociale. Asta pentru că șomerii, indiferent că provind din mediul salarial sau nu, sunt asigurați pe perioada cât primesc indemnizația la pensii și sănătate.
Cât plătesc lunar în temeiul acestui contract, potrivit Legii nr. 76/2002? O cotă de 17% din contribuția asiguratorie de muncă, a cărei cotă e de 2,25% și e aplicată salariilor, datorată de angajator.
Mai departe, legea prevede că venitul lunar pentru care se face asigurarea la șomaj, cel căruia i se aplică această cotă, nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară (în 2020 este de 2.230 de lei), dar nici mai mare decât de cinci ori câștigul salarial mediu brut, stabilit anual prin legea bugetului (asta înseamnă 27.145 de lei, câștigul fiind anul acesta de 5.429 de lei). Practic, în contract se alege un venit și raportat la acest venit declarat se plătește lunar cota de contribuție la șomaj.
PFA-urile pot dobândi statutul de șomer și primi indemnizația de șomaj de la stat în momentul în care nu "realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare", potrivit legii. Adică venituri lunare sub 500 de lei. Condiția este însă un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii.
În acest context, amintim că există promisiunea reglementată deja de a oferi PFA-urilor care au fost afectate de măsurile autorităților din perioada stării de urgență câte o indemnizație lunară de 2.230 de lei. Nu știm însă detaliile acordării acesteia, eventualele condiții impuse ș.a.m.d. Tot ce știm sigur despre această sumă este sintetizat în acest material.