Concret, ajutoarele au fost stabilite de Guvern prin Ordonanța de urgență 29/2020 și Ordonanța de urgență 30/2020, făcându-se referire inclusiv la noua lege ce permite părinților să-și ia libere plătite pentru a sta acasă cu copiii cât timp școlile au cursurile suspendate.
În urma unei analize a prevederilor celor două acte normative oficializate de Guvern în weekend, reiese că ajutoarele autorităților nu sunt condiționate în niciun fel de inexistența datoriilor către stat. Cu alte cuvinte, orice afacere activă poate beneficia de ele, direct sau indirect.
La ce ajutoare ne referim? În primul rând, cele directe sunt subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic și a indemnizațiilor pentru zilele libere luate de părinți. Totodată, mai este și subvenționarea persoanelor fizice autorizate și a altor profesioniști care nu sunt angajatori și care își încetează activitatea din cauza deciziilor autorităților din perioada stării de urgență.
În fine, alt ajutor direct va fi garantarea de către stat a creditelor pentru finanțarea capitalului de lucru și a creditelor de investiții, precum și subvenționarea dobânzilor aferente, în cadrul programului IMM Invest România. Aici avem însă o precizare: firmele cu datorii fiscale pot accesa creditele garantate, dar numai dacă se obligă să achite datoriile respective din creditul pentru finanțarea capitalului de lucru.
În al doilea rând, mai este vorba și de ajutoare indirecte, cum sunt amânarea primului termen anual pentru plata impozitelor locale pentru clădiri, terenuri și autovehicule, amânarea plății chiriei și a utilităților pentru întreprinderile mici și mijlocii și anumiți profesioniști, dar și iertarea de dobânzi și penalități la datoriile restante începând din 21 martie 2020 și suspendarea popririlor bancare.
În fine, alt ajutor indirect mai este amânarea obligației de depunere a declarațiilor privind beneficiarii reali ai afacerilor.