Modificările au apărut ieri, după ce Ordonanța de urgență (OUG) nr. 32/2020 a intrat în vigoare prin publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Aceasta aduce o serie de schimbări condițiilor pentru acordarea ajutorului de șomaj tehnic, de către stat.
Una din aceste condiții noi este că angajații care au încheiate mai multe contracte de muncă cu normă întreagă și cel puțin unul din acestea este activ nu vor putea beneficia de indemnizația de șomaj tehnic suportată de stat.
Cu alte cuvinte, pentru ca angajatul să poată obține indemnizația de șomaj tehnic din fonduri suportate de stat, este nevoit să îi fie suspendate, pe perioada stării de urgență, toate contractele de muncă care sunt încheiate cu normă întreagă.
Logica modificării este de a se evita situațiile în care un angajat, având încheiate mai multe contracte de muncă, beneficiază de salariu complet de pe urma unui astfel de contract și de indemnizația de șomaj tehnic suportată de stat, de pe urma altui contract suspendat. Acest lucru s-ar putea întâlni în practică, din cauză că, în Codul muncii, este prevăzută expres posibilitatea pentru salariat de a cumula mai multe contracte individuale de muncă.
De asemenea OUG nr. 32/2020 prevede că, dacă este îndeplinită condiția de mai sus, adică sunt suspendate toate contractele de muncă ale unui angajat, ca urmare a instituirii stării de urgență, indemnizația se va acorda pentru salariul cel mai avantajos.
Ajutorul de șomaj tehnic se acordă, printre altele, și pentru a le garanta salariaților un venit stabil, în perioada aceasta (generată de criza coronavirus), angajatorul nefiind nevoit să înceteze relațiile de muncă, fiind ajutat de stat, în acest sens. În acest context, relațiile de muncă sunt menținute și, ceea ce ar fi trebuit plătit, în mod normal de angajator, este suportat de stat.
Comentarii articol (3)